Overige publicaties

Bekijk alle overige publicaties van VluchtelingenWerk Zuidwest Nederland.

 • Beleidsplan 2013-2016 | VluchtelingenWerk Zeeland

  Het beleidsplan van VluchtelingenWerk Zeeland voor de jaren 2013 - 2016 is begin dit jaar vastgesteld.

 • Dienstverlening in de gemeenten | VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord

  Bekijk de publicatie Dienstverlening in Gemeenten van VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord

  Vluchtelingen en Maatschappelijke Begeleiding in gemeenten. Bekijk de folder.

  Klik op de afbeelding hiernaast om de folder te bekijken.

 • Ervaringsverhaal taalcoach

  Een ervaringsverhaal van SACHA POOL, taalcoach in Rijnwoude, voor het project Taal in Beweging.

   

  “Sinds een half jaar mag ik de taalcoach zijn van Hamdi uit Somalië: een jonge moeder van 3 kleine kinderen. Zij is in mei 2012 naar Nederland gekomen en sinds september 2012 woont zij in een dorp verderop.

  Toen wij elkaar ontmoetten sprak zij slechts een paar woorden Engels maar we hadden direct een ‘klik’. Zij vroeg mij mee naar controle bij de gynaecoloog en wij raakten meer en meer met elkaar vertrouwd. Tijdens onze wekelijkse afspraak loop ik altijd met haar mee om haar zoontje op te halen bij de peuterspeelzaal. Meteen al de eerste keer heb ik haar uitgelegd dat het in haar dorp de gewoonte is dat mensen elkaar groeten op straat. Zo leerde zij ‘goedemorgen’ en ‘goedemiddag’ zeggen tegen dorpsgenoten en ik merk dat mensen dat waarderen. Ook bij de peuterspeelzaal merk ik dat de leidsters het geweldig vinden als Hamdi en haar zoon netjes ‘dag zeggen’ bij vertrek. De woorden ‘dankjewel’ en ‘alsjeblieft’ heeft Hamdi zichzelf (en haar kinderen) heel goed aangeleerd en ik merk dat mensen hier heel positief op reageren.
  Van de peuterspeelzaal lopen we vervolgens naar de basisschool om haar dochtertje op te halen. Wanneer we dan wachten voor het hek vind ik het leuk om een praatje te maken met andere wachtende ouders en het ijs te breken voor Hamdi. Zo is het voor haar gemakkelijker geworden om met ouders in contact te komen. Ook zijn we samen naar een paar winkels geweest in het dorp om daar contact te maken met de winkeliers terwijl we daar boodschappen deden. Heel ontspannen en gezellig en de winkeliers reageren erg leuk op haar.
  Ook nemen we samen de plaatselijke gratis krant door om te zien wat er allemaal gebeurt in het dorp en wat er te doen is. Zo was zij bijvoorbeeld goed voorbereid op alle activiteiten op Koninginnedag. Helemaal leuk en nieuw was voor haar de Vrijmarkt waar ze op deze dag leuke spulletjes voor weinig geld kon kopen.

  We zijn erg geïnteresseerd in elkaars culturen en koken ook af en toe wat voor elkaar. Zo nam ik eens zelf gebakken appelflappen mee. Dat vond ze vreemd maar wel lekker omdat zij alleen maar flappen met hartige vulling kent. Hamdi vraagt me honderduit over alle gebruiken, voorwerpen en gewoonten in Nederland en wil alles weten. Zo leuk is dat. En ik ben dan altijd nieuwsgierig naar de gebruiken in Somalië die zij mij dan weer vertelt.
  Begin februari hebben we met elkaar afgesproken dat ik echt alleen nog maar Nederlands tegen haar ga spreken, dus geen Engels tussendoor. Hamdi is leergierig en ze leert snel, haar Nederlands gaat dan ook met grote stappen vooruit, zo goed!
  Begin maart is ze gestart met de Inburgeringcursus en ze heeft als doel gesteld om in één jaar perfect Nederlands te gaan spreken. Een ambitieuze doelstelling zo naast haar drukke bestaan als moeder, maar ik denk dat ze het gaat halen, want haar wil is groot. Tegen haar kinderen zegt ze nu regelmatig ‘Nu Nederlands praten hoor’. Zo leuk is dat.
  Hamdi gaat heel graag naar haar Inburgeringlessen. Tijdens onze wekelijkse afspraak besteden we nu dan ook veel tijd aan haar huiswerk en oefenen we samen op de computer. We hebben veel lol en ik ben trots op Hamdi als ik zie hoe graag zij wil leren in dit land en hoeveel moeite zij hiervoor doet. Ik ben blij dat ik Hamdi’s taalcoach mag zijn! “

 • Filmverslag | VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord

  Wil je meer weten over het werk en de drijfveren van medewerkers en vrijwilligers van VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord?

  vwzhn

 • Kennismakingsfolder | VluchtelingenWerk Maasdelta

  Bekijk de kennismakingsfolder van VluchtelingenWerk Maasdelta

  Wil je kennismaken met VluchtelingenWerk Maasdelta? Klik op de afbeelding hiernaast om de kennismakingsfolder van VluchtelingenWerk Maasdelta te bekijken.

 • Magazine Taal in Beweging

  Magazine over het taalcoachproject

  Klik op de afbeelding hiernaast om het magazine te bekijken.

 • Ontmoet VluchtelingenWerk Maasdelta

  In het najaar van 2012 heeft in Maassluis de manifestatie  'Ontmoet VluchtelingenWerk' plaatsgevonden. Naar aanleiding van deze manifestatie is een magazine gemaakt met daarin de persoonlijke verhalen van vluchtelingen en vrijwilligers.

 • Rapport VluchtelingenWerk 'Ik voel me Nederlander'

  Bekijk het rapport VluchtelingenWerk 'Ik voel me Nederlander'

  Lees wat het betekent om wel in Nederland te mogen zijn, maar geen Nederlander te mogen worden.

  Klik op de afbeelding hiernaast om het rapport te bekijken.

 • Voorstellen rond gemeentelijk beleid en vluchtelingen

  Bekijk het rapport Vluchtelingenbescherming in gemeenten

  In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 heeft VluchtelingenWerk een publicatie uitgebracht met voorstellen om gemeentelijk beleid zo in te richten dat vluchtelingen recht wordt gedaan.

  Klik op de afbeelding hiernaast om de publicatie te bekijken.

Deel dit met anderen