ROC Zadkine maakt kennis met 'Bekend maakt Bemind'

Samen met ROC Zadkine in Rotterdam organiseerde VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland vrijdag 7 februari een succesvolle interactieve voorlichtingsmiddag. Deze voorlichting is onderdeel van het VluchtelingenWerk project ‘Bekend maakt Bemind’. ROC Zadkine staat in 2020  in het teken van 75 jaar vrijheid. In het verlengde van dit thema, een mooie kans voor studenten om zich in te leven en kennis te maken te maken met mensen die niet in vrijheid hebben geleefd.

Meer dan 50 studenten van de opleidingen brood & banket, beauty & fashion en veiligheid & vakmanschap (VEVA) namen deel. In de ochtend maakten de studenten op een praktische manier kennis met elkaars vak, passie en leefwereld. Het middagprogramma werd afgetrapt door Jacoline, voorlichter van het project ‘Bekend maakt Bemind’. De groep kwam meer te weten over vluchtelingen door middel van een presentatie en interactieve quiz. Ze waren verbaasd over het hoge aantal mensen wereldwijd op de vlucht en het hoge percentage dat wordt opgevangen in de regio. Ook werd er een animatie over een bootvluchteling vertoond. Studenten waren onder de indruk en geraakt. ‘Heftig, maar ook erg interessant’. 

Sahar en haar vluchtverhaal

Sahar, in 2016 gevlucht uit Syrië, deelde haar vluchtverhaal samen met een filmpje met ‘voor- en na’ beelden van haar geliefde geboortestad Damascus. Studenten luisterden geboeid en muisstil. Nog geëmotioneerd van de letterlijk vernietigende beelden vertelde Sahar over haar oude leven als docent, waarom ze moest vluchten, over haar zware reis en ervaringen in Nederland. Zo stond ze erop om in het AZC te leren fietsen. ‘Het heeft valpartijen en schaafwonden gekost, maar ik kan nu wel fietsen!’ De studenten waardeerden Sahars doorzettingsvermogen en grinnikten dan ook hard met haar mee.

Workshop ‘Wat zou jij doen?’

De mbo'ers gingen na afloop onder begeleiding van 3 vluchtelingen en 3 veteranen in 6 groepen uit een. Tijdens de workshop moest er gekozen worden voor 1 van de 3 aangeboden vluchtopties. Een lastige keuze omdat er bij iedere case andere dilemma’s kwamen kijken. Zo was er in de ene case meer zekerheid voor asiel, maar waren de levensvoorzieningen minimaal. In de andere case was er streng asielbeleid, maar hoefde je de reis niet te voet af te leggen.
Discussie barstte los en de analyse van voors- en tegens werden in kaart gebracht. Iedere groep koos dan ook voor andere vluchtoptie. De workshop werd vervolgd met een brainstorm over wie en wat je meeneemt op de vlucht en hoe je tijdens de reis aan voedsel en water komt. ‘Een superleuke opdracht. Ik leef mij in en denk na over iets waar ik nooit eerder over heb nagedacht.’ De dag werd afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking aan de groep met het beste vluchtplan.

Projecten ‘Bekend maakt Bemind’

Met het project Bekend maakt Bemind biedt VluchtelingenWerk de mogelijkheid in gesprek te gaan mét een vluchteling en geven wij hem of haar een gezicht. Dit doen we in de klas, op de werkvloer, de sportvereniging of de hobbyclub: overal waar óver vluchtelingen gesproken wordt. Iedereen heeft wel een mening over vluchtelingen. Soms is deze mening gebaseerd op feiten, maar vaak op misverstanden en vooroordelen. Een ontmoeting is dé manier om vooroordelen weg te nemen en begrip te creëren. Wil je meer weten over het project ‘Bekend maakt Bemind’? Klik dan hier.

maandag 10 februari 2020