Rotterdamse aanpak in beeld: ‘I want to ride a bike’

Hoe is het om je als vluchteling in een nieuwe, onbekende plek te moeten hervestigen en vanuit het niets een heel nieuw leven op te gaan bouwen in een vreemde, grote stad?

Foad Dehqanpour maakte het zelf mee. Als vluchteling kwam hij met zijn vrouw Alka vanuit Afghanistan in een klein dorp in een asielzoekerscentrum in Friesland terecht en kreeg vervolgens enige tijd later een woning toegewezen in de stad Rotterdam. Hij kreeg hier de hulp van VluchtelingenWerk bij.
Inmiddels zijn de van oorsprong Afghaanse filmmakers met hun pasgeboren baby druk bezig hun eigen nieuwe leven in Rotterdam vorm te geven. Foad is dankbaar voor de hulp van VluchtelingenWerk en wilde met zijn ervaring als filmmaker het verhaal van vluchtelingen in een soortgelijke situatie in beeld brengen.

Integratieproces

In ‘I want to ride a bike’ laat hij het proces zien dat een vluchteling doorloopt, van onbekendheid en onzekerheid naar zelfredzaamheid in een nieuw bestaan. Van het langzaam steeds zekerder worden en weer vertrouwen krijgen in een toekomst.
Het werk van VluchtelingenWerk speelt in de film een centrale rol alsmede het traject ‘de Rotterdamse Aanpak’ van de Gemeente Rotterdam dat statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning- na het verkrijgen van een vaste verblijfplaats in Rotterdam doorlopen. Ook de rol die andere betrokken organisaties, vrijwilligers en buurtbewoners hierbij spelen komt in de film in beeld. Het op weg helpen van vluchtelingen, hen de weg wijzen en helpen hun eigen plek te vinden in de stad en samenleving is een belangrijk onderdeel van het integratieproces dat Foad vast heeft willen leggen.

Mediabedrijf De Vertellers

Deze film is vooral ook tot stand gekomen dankzij mediabedrijf De Vertellers. Wij zijn hen dan ook enorm dankbaar voor de hulp die ze ons belangenloos hebben aangeboden. Het uitlenen en gebruik mogen maken van de benodigde materialen, het meedenken en geven van professionele adviezen en de vele uren die in de eindredactie van de film zijn gestoken, heeft er voor gezorgd dat we deze film daadwerkelijk hebben kunnen realiseren.

Klik hier voor de film: I want to ride a bike.

Foad en Alka maakten eerder een documentaire over hoe het is om met Afghaanse kinderen als vluchteling in Friesland te wonen. De documentaire is te bekijken op https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-dok-fan-9-april-2017-1700. Nieuwsgierig geraakt naar Foad en zijn filmkwaliteiten? We brengen je graag met hem in contact!
 

Bijzondere waardering voor...

Naast De Vertellers hebben meer personen en organisaties bijgedragen om het maken van deze film te bewerkstelligen. Bijzondere waardering dan ook voor:

  • Shady Allaf voor de centrale rol die hij speelt in het verhaal
  • Winnifred Lodders voor het inspreken van het geheel
  • Ebe Preesman die halverwege het proces insprong en van alle losse eindjes één kloppend geheel maakte
  • Dennis Terlouw van Community Market die laat zien hoe we met elkaar kunnen bijdragen dat vluchtelingen onderdeel worden van onze samenleving,
  • Alsare die toestemming gaf om de Rotterdamse Taalstart in beeld te brengen
  • Alle statushouders, vrijwilligers en medewerkers die we mochten filmen, waardoor we ons werk en de praktijk zo goed mogelijk konden laten zien.

En natuurlijk tenslotte onze allergrootste dank aan Foad Deqanpour en zijn vrouw Alka!

dinsdag 3 juli 2018

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail