Rotterdamse Taalstart

Nederlands spreken als inwoner van Rotterdam Zo snel mogelijk de Nederlandse Taal leren. Maar ook kennis maken met onze gebruiken, omgangsvormen en de dagelijkse praktijk als inwoner van Rotterdam. Dát is de Rotterdamse Taalstart als onderdeel van de Rotterdamse Aanpak van VluchtelingenWerk.
placeholder

Taal en meer

Onze cursisten leren in vier tot zes dagdelen per week taalles van een erkende taalinstelling. Daarnaast gaan zij met vrijwilligers op pad naar diverse instanties in de stad. Zo leren zij de dagelijkse praktijk van het wonen in Rotterdam. Zij bezoeken de bibliotheek en krijgen een Rotterdampas. Hiermee kunnen ze gratis of met korting deelnemen aan diverse activiteiten in de stad. Ook maken ze kennis met diverse gemeentelijke instanties. Hierdoor wordt de drempel naar deze instanties verlaagd.

Thema's

De Rotterdamse Taalstart bestaat uit 5 thema’s welke allemaal 2 weken duren. Bij de start van elk nieuw thema is er een instroommoment voor nieuwe deelnemers en stromen anderen, die alle modules al hebben gevolgd, uit.

De thema’s zijn:
- Kennismaken met en wonen in Rotterdam;
- Instanties en vervoer, de ov-chip kaart;
- Geschiedenis, historie, kunst en cultuur;
- Mijn toekomst;
- Onderwijs en opvoeding.

Voorsprong

Door deze professionele én praktische aanpak ontwikkelen statushouders een voorsprong op de inburgeringslessen die ze daarna krijgen. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid bevorderd en zullen ze sneller onderdeel uitmaken van de Rotterdamse samenleving. Er is nauw contact met diverse taalaanbieders in de stad. Deze is erop gericht om de deelnemers ná de Rotterdamse Taalstart zo snel mogelijk door te laten stromen naar een inburgeringsschool.

Lees meer over andere taalprojecten op de pagina De eerste stap is de taal.