Rotterdamse Taalstart

Excursie in Rotterdam met Rotterdamse Taalstart

Nederlands spreken als inwoner van Rotterdam

Zo snel mogelijk de Nederlandse Taal leren. Maar ook kennis maken met onze gebruiken, omgangsvormen en de dagelijkse praktijk als inwoner van Rotterdam. Dát is de Rotterdamse Taalstart als onderdeel van de Rotterdamse Aanpak van VluchtelingenWerk.

Taal en meer

Onze cursisten leren in vier tot zes dagdelen per week taalles van een erkende taalinstelling. Daarnaast gaan zij met vrijwilligers op pad naar diverse instanties in de stad. Zo leren zij de dagelijkse praktijk van het wonen in Rotterdam. Zij bezoeken de bibliotheek en krijgen een Rotterdampas. Hiermee kunnen ze gratis of met korting deelnemen aan diverse activiteiten in de stad. Ook maken ze kennis met diverse gemeentelijke instanties. Hierdoor wordt de drempel naar deze instanties verlaagd.

Thema's

De Rotterdamse Taalstart bestaat uit 5 thema’s welke allemaal 2 weken duren. Bij de start van elk nieuw thema is er een instroommoment voor nieuwe deelnemers en stromen anderen, die alle modules al hebben gevolgd, uit.

De thema’s zijn:
- Kennismaken met en wonen in Rotterdam;
- Instanties en vervoer, de ov-chip kaart;
- Geschiedenis, historie, kunst en cultuur;
- Mijn toekomst;
- Onderwijs en opvoeding.

Voorsprong

Door deze professionele én praktische aanpak ontwikkelen statushouders een voorsprong op de inburgeringslessen die ze daarna krijgen. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid bevorderd en zullen ze sneller onderdeel uitmaken van de Rotterdamse samenleving. Er is nauw contact met diverse taalaanbieders in de stad. Deze is erop gericht om de deelnemers ná de Rotterdamse Taalstart zo snel mogelijk door te laten stromen naar een inburgeringsschool.

Lees meer over andere taalprojecten op de pagina De eerste stap is de taal.

Rotterdamse Aanpak

Uitleg gebruik van OV pas

In de Rotterdamse Aanpak begeleiden we statushouders met een intensief traject om hen geleidelijk in staat te stellen om zelfstandig en actief in de Nederlandse samenleving te participeren.

Vacatures in Rotterdam

Vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk is een onvergetelijke ervaring die je niet wilt missen. Kijk snel of er een vrijwilligersvacature of stageplek is die bij jou past.

In Rotterdam zijn we regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Met jouw inzet kun je echt iets betekenen voor vluchtelingen. Je kunt hen wegwijs maken in het complexe Nederland, helpen hun gezin te herenigen, de taal oefenen en nog veel meer. Klik op onderstaande knop voor alle beschikbare vrijwilligersfuncties.

Wil je meer weten?

Neem contact op met:
Esther van der Hoeven
Projectleider Participatieverklaringstraject & Rotterdamse Taalstart
evanderhoeven@vluchtelingenwerk.nl
T 06-13588393

Dit kunnen we niet alleen!

We helpen statushouders om zo snel mogelijk hun eigen weg te vinden in Rotterdam. We willen dat ze zich hier thuis en op hun plek voelen en dat ze nuttig bezig zijn. Daarom stimuleren we hen om deel te nemen aan activiteiten, vrijwilligerswerk, workshops, trainingen en allerlei bijeenkomsten.

Met certificaat door naar Inburgering

16-04-2017

Afgelopen week hebben er weer 9 cursisten hun certificaat behaald in de Rotterdamse Taalstart (RTS). Zij gaan beter voorbereid verder met de inburgering.