Syrische rechercheur Mohammed nu politievrijwilliger in Den Haag

Mohammed was blij verrast toen de politie hem uitnodigde voor een oriënterend gesprek. Uiteindelijk kon hij aan de slag als politievrijwilliger in Den Haag. Onlangs is de 37-jarige Syriër officieel beëdigd.

Na het behalen van zijn master Internationaal recht en een opleiding op de politieacademie in Damascus kwam Mohammeds droom uit. Hij ging aan het werk als rechercheur zware criminaliteit en groeide door tot bureauchef waar hij leiding gaf aan 300 agenten.
In 2015 vluchtte Mohammed naar Nederland. Hij is dankbaar voor de veiligheid en de opvang hier. Hij had het echter ook zwaar. Een andere taal en cultuur, veel verhuizen en een sober leven. ‘Ik heb hard gewerkt voor een mooie toekomst. Dat leek ineens allemaal voor niets geweest.’

Positief

Uiteindelijk namen Henk en Annet, beiden vrijwilligers in het vluchtelingenwerk, Mohammed in huis. Hier kreeg hij naar eigen zeggen hoop en hij begon het leven weer positief in te zien. Drie maanden later, na een complexe asielprocedure vanwege zijn beroep in Syrië, kreeg hij in 2018 zijn tijdelijke verblijfsvergunning. Ook kreeg Mohammed een woning toegewezen in Voorburg.
De kersverse Voorburgenaar nam deel aan VIP, een project van VluchtelingenWerk waarin wordt gewerkt aan het vergroten van de werknemersvaardigheden. Hij ging hard aan de slag met zijn integratie en het heropbouwen van zijn leven. Hij werd vrijwilliger in de zorg en welzijn-branche en bij de voedselbank. ‘Het was fijn om mensen te helpen en te ontmoeten. Ik merkte wel dat ik mij wilde ontwikkelen en mijn passie politieachtige werkzaamheden wilde uitvoeren.’
Er volgden diverse gesprekken met onder andere de Douane, Buitenlandse zaken en Trigion, een grote speler in de beveiliging. Voor een betaalde functie bij de politie moet je over de Nederlandse nationaliteit beschikken. Daarom was Mohammed blij verrast toen ze hem uitnodigden voor een oriënterend gesprek. Uiteindelijk kon hij aan de slag als politievrijwilliger in Den Haag.

Onlangs is hij officieel beëdigd. ‘Het was een heel bijzonder moment. Ik was trots, maar ook bang. Het was een grote groep, we werden 1 voor 1 beëdigd, iedereen keek je aan. In het publiek zaten ook mijn goede vrienden Frank, Maurice en Jaap die mij in dit proces hebben gesteund.’
Mohammed geniet van zijn werk bij de Nederlandse politie en houdt zich voornamelijk bezig met bemiddelingszaken. Hij leert de organisatie steeds beter kennen, doet ervaring op, volgt cursussen en gaat naar bijeenkomsten. Zijn boodschap is: Kijk naar wat er mogelijk is, in plaats van wat niet mogelijk is en geef niet op. Iedereen heeft unieke kennis en talenten die kunnen bijdragen aan de Nederlandse maatschappij.

Gelijkwaardigheid

‘Het grootste verschil tussen de Nederlandse- en de Syrische politie? De gelijkwaardigheid tussen burger en ambtenaar, wat ik alleen maar goed en fijn vind. Hopelijk hoef ik nog maar een jaar te wachten op mijn permanente verblijfsvergunning en de Nederlandse nationaliteit. Ik ben goed onderweg naar mijn einddoel en het voor de tweede keer laten uitkomen van mijn droom: een betaalde baan bij de politie. Hopelijk draagt mijn vrijwilligerswerk, deelname aan het VIP- project en doorzettingsvermogen daaraan bij.’

Drempels overwinnen en dromen najagen

Mohammed nam deel aan ons project VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren). Zijn verhaal bewijst dat veel vluchtelingen zelf ook graag zo snel mogelijkwillen meedoen. Bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Toetreden tot de arbeidsmarkt betekent drempels overwinnen: de taal leren, inburgeringsexamen halen, leren een nieuw netwerk op te bouwen, een baan zoeken. En bekend raken met de Nederlandse (werk)cultuur. VIP ondersteunt vluchtelingen hierbij.

Lees hier meer over VIP.

woensdag 20 november 2019