VluchtelingenWerk in Rotterdam

De vrijwilligers en professionele beroepskrachten van VluchtelingenWerk begeleiden vluchtelingen in Rotterdam. We begeleiden hen bij hun asielprocedure, huisvesting, een snelle integratie, taal en bij het vinden van werk.

Ons werk in de gemeente:

Wanneer vluchtelingen vanaf een azc naar een ‘echte’ woning verhuizen, moeten zij veel regelen. Dat is lastig als je de weg nog niet kent en de taal nog niet spreekt. In Rotterdam werken we met de Rotterdamse Aanpak. Onze vrijwilligers bieden onder andere juridische ondersteuning en maatschappelijke begeleiding. Daarnaast begeleiden we uitgeprocedeerde asielzoekers bij zelfstandige terugkeer en re-integratie in het land van herkomst. Onze lessen voor alfabetisering en inburgering zijn in onze twee leslocaties.

Dit kun jij doen!

  • ​Wil je aan de slag als vrijwilliger? Bekijk alle vacatures in Rotterdam.
  • Stageplek, baan of werkervaringsplek voor een vluchteling beschikbaar? Ga naar de pagina Voor werkgevers.
  • Voor meer informatie over gastlessen en voorlichting over en door vluchtelingen, ga dan naar de pagina Voor scholen.
  • Wil je informatie over onze alfabetiserings- en inburgeringslessen? Of het inschrijfformulier invullen? Ga naar de pagina Inburgering.
  • Benieuwd naar persoonlijke verhalen van onze vrijwilligers of onze cliënten? Ga naar Uitgelicht op deze pagina of kijk op onze Facebookpagina.

verborgen

VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland

VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland zet zich in voor de bescherming van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Ons werkgebied beslaat tientallen gemeenten in de provincies Zuid-Holland en Zeeland.

  • Lees over onze activiteiten in jouw gemeente! Typ jouw woonplaats of postcode in het witte vakje bovenaan deze pagina.
  • Wil je aan de slag als vrijwilliger, stagiair of beroepskracht? Bekijk alle vacatures in onze regio.
  • Werkt u als samenwerkingspartner met ons samen of wilt u met ons hierover in overleg? Meer informatie vindt u op de pagina Samenwerking
  • Wil je informatie over onze alfabetiserings- en inburgeringslessen? Ga naar de pagina Inburgering.
  • 1x per kwartaal versturen wij onze Nieuwsbrief voor Gemeenten, voor gemeentelijke contacten. Meld u hier aan voor deze nieuwsbrief.

Het verhaal van VluchtelingenWerk-ambassadeur Paul

 

Zuidwest-Nederland

Uitgelicht | Rotterdam

vrijdag 13 augustus 2021

Maartje en Hamid werken allebei bij VluchtelingenWerk Rotterdam. Hamid als vrijwilliger en Maartje als stagiaire. Als maatschappelijk...

maandag 9 augustus 2021

Mohamed Hakeddin ontvluchtte Eritrea en weet dus hoe het is om alleen in een vreemd land aan te komen. Die ervaring zet hij nu in als...

maandag 26 juli 2021

Eric is vrijwilliger van VluchtelingenWerk Rotterdam. Mensen op weg helpen: dat past bij hem. ‘Het is mijn pad om mensen te helpen, dat doe...

Like ons op Facebook

Omgaan met geld in Nederland

Budgettraining i.s.m. Stichting van Schulden naar Kansen

Budget Management is niet in elke cultuur een vaardigheid die vereist of gebruikelijk is.  Het is dan ook belangrijk vluchtelingen goed te onderrichten over budgetmanagement en direct na vestiging te informeren hoe om te gaan met geldzaken in Nederland. 

GRIP op werk

Isaias en werkgever in de verpakkingshal

In Rotterdam zet VluchtelingenWerk de GRIP-aanpak in. GRIP is gericht op het vinden van een werkervaringsplek die past bij de persoonlijke doelen en kwaliteiten van de deelnemer. Samen met Rotterdamse ondernemers willen wij hen voorbereiden op werken in Nederland.

Vacatures in Rotterdam

Vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk is een onvergetelijke ervaring die je niet wilt missen. Kijk snel of er een vrijwilligersvacature of stageplek is die bij jou past.

In Rotterdam zijn we regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Met jouw inzet kun je echt iets betekenen voor vluchtelingen. Je kunt hen wegwijs maken in het complexe Nederland, helpen hun gezin te herenigen, de taal oefenen en nog veel meer. Klik op onderstaande knop voor alle beschikbare vrijwilligersfuncties.

Rotterdamse Aanpak

Uitleg gebruik van OV pas

In de Rotterdamse Aanpak begeleiden we statushouders met een intensief traject om hen geleidelijk in staat te stellen om zelfstandig en actief in de Nederlandse samenleving te participeren.

Afghaanse filmer maakte film over Rotterdamse Aanpak

Hoe is het om je als vluchteling in een nieuwe, onbekende plek te moeten hervestigen en vanuit het niets een heel nieuw leven op te gaan bouwen in een vreemde, grote stad?

Rotterdamse Taalstart

Zo snel mogelijk de Nederlandse Taal leren. Maar ook kennis maken met onze gebruiken, omgangsvormen en de dagelijkse praktijk. Dát is de Rotterdamse Taalstart als onderdeel van de Rotterdamse Aanpak.

Contact

VluchtelingenWerk Rotterdam

Locatie De Boompjes
Boompjes 406
3011 XZ Rotterdam
T 06 5320 3541
Voor: Centrum / Noord

Op dit adres is ook het hoofdkantoor gevestigd. Lees meer op onze pagina Zuidwest-Nederland.
T 010-2827878
rotterdam@vluchtelingenwerk.nl

Locatie Rotterdam-Zuid
Metroplein 102/104
3083 BB Rotterdam
T 06 2323 9016
Voor: Feijenoord / IJsselmonde / Charlois / Hoek van Holland / Hoogvliet

Locatie De Heuvel
Grotekerkplein 5
3011 GC Rotterdam
T 06 2232 6781

Juridische Begeleiding
Juridisch Spreekuur: dagelijks op afspraak.
Mail of stuur via whatsapp een berichtje voor een afspraak.
Mailadres: JB-Rotterdam@vluchtelingenwerk.nl
Telefoonnummer: 06 57 18 27 28

Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen:
Mail of stuur via whatsapp een berichtje voor een afspraak.
Mailadres: JB-Rotterdam@vluchtelingenwerk.nl
Telefoonnummer: 06 57 18 27 28

Adres: Boompjes 406, 3011 XZ Rotterdam

Teamleider: Bas Bongers

Zelfstandig terugkeren?
Klik hier voor de pagina 'Goed voorbereid op zelfstandige terugkeer'.

Leslocatie Inburgering Rotterdam-Centrum

Provenierssingel 66c
3033 EN Rotterdam

Teamleider: Jesse Nigum
T: 06-20471176
jnigum@vluchtelingenwerk.nl

Lees meer over onze lessen op de pagina Inburgering

Contactpersoon voor organisaties en bedrijven

Tamara Breugem
tbreugem@vluchtelingenwerk.nl

Contactpersoon voorlichting

Kijk op de pagina Voor scholen.

Rotterdam: Jaarverslag 2020

In Rotterdam kregen 644 statushouders maatschappelijke begeleiding in 2020. Hiervan startten 330 personen in 2020 met de maatschappelijke begeleiding en van 314 personen was hun traject al in 2019 gestart en kreeg een vervolg in 2020.

Rotterdam: Jaarverslag 2019

In Rotterdam zijn in 2019 in totaal 554 statushouders maatschappelijk begeleid. Het betrof 304 trajecten maatschappelijke begeleiding in het eerste jaar. 250 Rotterdamse statushouders begonnen aan hun tweede jaar mb.

Dit kunnen we niet alleen!

We helpen statushouders om zo snel mogelijk hun eigen weg te vinden in Rotterdam. We willen dat ze zich hier thuis en op hun plek voelen en dat ze nuttig bezig zijn. Daarom stimuleren we hen om deel te nemen aan activiteiten, vrijwilligerswerk, workshops, trainingen en allerlei bijeenkomsten.