Wat we voor uw gemeente kunnen betekenen

In veel gemeenten in het hele land verzorgt VluchtelingenWerk praktische hulp bij vestiging en maatschappelijke begeleiding van statushouders. Maar onze vrijwilligers en professionele beroepskrachten doen nog veel meer!

  • We begeleiden trajecten voor de Participatieverklaring. 
  • We voeren projecten uit op gebied van arbeidsparticipatie, taal, voorlichting/draagvlakbevordering, opvoeding, cultuuruitwisseling, verkeersregels enz. enz. 
  • In een aantal grotere gemeenten hebben we een regierol om de vele initiatieven rond vluchtelingen in goede banen te leiden. Bijvoorbeeld de Rotterdamse Aanpak.
  • Als er een asielzoekerscentrum (azc) in uw gemeente staat, houdt VluchtelingenWerk daar spreekuren voor de bewoners van het azc.

Ons aanbod in een infographic

Klik op de afbeelding voor een grote weergave van onze infographic 'Vluchteling en Samenleving', met ons aanbod in Zuidwest-Nederland.

Als uw gemeente een project wilt uitvoeren voor statushouders en/of nieuwkomers dat hier niet wordt genoemd of misschien nog niet bestaat, neem dan contact met ons op. Wellicht hebben onze collega's elders in het land al ervaring met een vergelijkbaar project. En anders denken we graag mee.

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail

Participatieverklaring

Gemeenten zijn ervoor verantwoordelijk dat alle vluchtelingen en andere nieuwkomers een ‘participatieverklaring’ ondertekenen. Voor hen een compleet traject.

Juridische begeleiding

Gezinshereniging op Schiphol

In de juridische begeleiding wordt hulp geboden bij het verlengen van een verblijfsvergunning of problemen rond een vergunningsaanvraag of naturalisatie.

Praat je over of met mij?

Voorlichting aan volwassenen

'Als mensen een vluchteling spreken, dan is hij al snel niet meer 'die ander', maar een mens met een verhaal, een mens van vlees en bloed.' Ontmoet elkaar tijdens een bijeenkomst.

Maatschappelijke begeleiding

Uitleg over formulieren

Nederland is voor statushouders in het begin nog heel complex. Gedegen maatschappelijke begeleiding zorgt voor een goede start in de maatschappij en uw gemeente.

Arbeidsparticipatie

Aan de slag bij de garage

Werk is voor vluchtelingen een sterke integratiemotor om een plek in de maatschappij te verkrijgen. Steeds meer gemeenten willen extra inzetten op participatie en arbeidsparticipatie.

Opvoedondersteuning

Uitleg over opvoeden in een andere cultuur

Kinderen opvoeden is een pittige klus, die vaak veel van ouders vergt. Voor gevluchte ouders bedachten we @Home, laagdrempelige opvoedondersteuning.

Goed voorbereid op zelfstandige terugkeer

Zelfstandige terugkeer naar Guinee

Vluchtelingen van wie de asielaanvraag is afgewezen, moeten Nederland zelfstandig verlaten. Wij helpen vluchtelingen zich goed voor te bereiden op hun terugkeer.

Contact voor gemeenten

Als uw gemeente al samenwerkt met VluchtelingenWerk dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon: een Teamleider in uw gemeente of de Regiomanager.

Als we nog niet samenwerken, neem dan contact op met:

Wouter Bastiaanse
T 010-229 2362

 

Waarom kiezen zo veel gemeenten voor ons?

Zeven redenen waarom zo veel gemeenten met VluchtelingenWerk samenwerken.

Uitgelicht voor gemeenten

17 dec 2018

Door het faillissement van taalaanbieder Delken & Boot zijn honderden inburgeraars in Rotterdam, Dordrecht, Maassluis en Leiden...

04 dec 2018

Op 10 juni 2018 landden Yodit en de kinderen op Schiphol. Voor Berhane Berih Habtemichael (34) betekende de gezinshereniging, na vier...

23 nov 2018

Op donderdag 22 november presenteerden zeven deelnemers van VIP Den Haag hun pitch na 9 weken VIP-training van onze vrijwillige trainers...