Voorlichting en educatie

Iedereen heeft een mening over vluchtelingen. Soms zijn die meningen gebaseerd op feiten, maar vaak ook op vooroordelen of misinformatie. Wij verzorgen lessen en voorlichting over het vluchtelingenvraagstuk.

De vrijwilligers en beroepskrachten van VluchtelingenWerk geven voorlichting op scholen, aan gemeenten, organisaties, serviceclubs, maar ook bedrijven. Als u voorlichting of een gastles wilt, neem dan contact op met een VluchtelingenWerk-kantoor bij u in de buurt. Klik hier voor alle kantoren in Zuid-Holland en Zeeland.

 

Scholierenprojecten

In de regio's Den Haag en Leiden, Gouwe- en Bollenstreek wordt heel actief voorlichting gegeven met speciale scholierenprojecten. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk en vluchtelingen geven in koppels gastlessen op scholen. In de lessen wordt ingegaan op de vluchtelingenproblematiek, maar ook op het persoonlijke verhaal van de vluchteling. De ervaring leert dat er voor veel leerlingen een nieuwe wereld opengaat tijdens deze lessen. Met name de levensverhalen van vluchtelingen maken veel indruk.

Het scholierenproject in de regio Leiden wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Leiden, gemeente Leidschendam-Voorburg en Fonds 1818. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kitty Scholten: kscholten@vwzhn.nl. Het scholierenproject in Den Haag en omstreken wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag en Fonds 1818. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lianne Belt: lbelt@vluchtelingenwerk.nl.

 

Zelf aan de slag met een lespakket

U kunt ook zelf aan de slag met een lespakket. Er zijn gratis lespakketten beschikbaar voor de groepen 7 en 8 in het primair onderwijs, vmbo, onderbouw havo / vwo, bovenbouw havo/ vwo, en mbo. Klik hier voor alle lespakketten.

 

Humanity House 

Het voorlichtings- en educatie-aanbod van VluchtelingenWerk wordt u kosteloos aangeboden. Wilt u echt uitpakken voor uw leerlingen en heeft u wat budget beschikbaar? Dan kunt u een bezoek aan het Humanity House in Den Haag brengen. Tijdens de ervaringsreis in het Humanity House maken leerlingen mee hoe het is om vluchteling te zijn. In samenwerking met VluchtelingenWerk kunnen leerlingen na afloop vragen stellen aan Sahar en/of Ayham, die ooit naar Nederland zijn gevlucht. Meer informatie: 

Voor meer informatie over het programma in het Humanity House klik op bovenstaande links of mail Lianne Belt, lbelt@vluchtelingenwerk.nl.

 

Toneelgroep Vest

De voorstelling 'Lipland' van Toneelgroep Vest gaat over een vader en een dochter die op een piepklein eiland zijn aangespoeld. In de voorstelling zitten subtiele verwijzingen naar het hedendaagse vluchtelingenvraagstuk. Lees hier de recensie uit de krant Den Haag Centraal. In samenwerking met VluchtelingenWerk kunnen leerlingen na afloop vragen stellen aan Nof en/of Qorban, die ooit naar Nederland zijn gevlucht. Ga voor meer informatie naar Toneelgroep Vest of stuur een mail naar Lianne Belt, lbelt@vluchtelingenwerk.nl

Indrukwekkend levensverhaal

De 55-jarige Akram Beiramvand geeft voorlichting aan scholieren. Ze zat in Iran acht jaar in de gevangenis. Veel van haar vrienden van toen werden geëxecuteerd. Haar indrukwekkende levensverhaal vertelt hoe blij we mogen zijn met onze vrijheid.

Waarom ze is begonnen als voorlichter op scholen? ‘De vooroordelen over vluchtelingen... Dat begint op de middelbare school’, zegt Akram. 'Ik zeg vaak tegen jongeren: geloof niet alles wat je leest of hoort. Je bent op een leeftijd gekomen dat je zelf moet vragen, luisteren en beoordelen. Vluchtelingen zijn hier niet voor jullie uitkeringen of banen. Ik ben hier omdat ik gevaar liep. En nu wil ik graag meedoen en mijn steentje bijdragen.’

Deel dit met anderen