'We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de ellende aan de grenzen van Fort Europa'

Directeur-bestuurder Mirjam Huisman was donderdagavond bij de betoging #SOS Moria in Rotterdam. Ze sprak daar namens VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland en veroordeelde het politieke handjeklap en kille kabinetsbesluit over de vluchtelingen die vastzitten op de Griekse eilanden. 'Schaamteloos onderhandelen over cijfertjes.... Maar het ging over mensenlevens!!!'
Hieronder de tekst van haar toespraak.

Een lelijk, laf land dat feitelijk al geregeerd wordt door Wilders en Baudet…
Een lelijk laf land…
Feitelijk al geregeerd door Wilders en Baudet…

Dat stond afgelopen weekeinde boven een column van schrijfster Saskia Noort.

Dertienduizend vluchtelingen als ratten in een brandende val. En hier wordt gesteggeld over de opvang van 500 kinderen. Mensenlevens tot politiek maken, de verantwoordelijkheden afschuiven, uit angst voor de ultrarechtse stemmer…

Een prachtige column…

Ik poste het op LinkedIn met deze opmerking:
Tsja, ware woorden zijn niet altijd mooi. En mooie woorden zijn niet altijd waar.

Want wat horen we veel mooie woorden, wat vragen veel politici om begrip, wat worden er veel straatjes schoongeveegd. Ze kunnen niet anders. Ze moesten wel instemmen met die Moria-deal. Met tegenzin. Maar het kon echt niet anders.

Tenenkrommend. Ze moeten zich dood schamen. Harteloos handjeklap over mensenlevens. Als we er nu 100 nemen dan nemen we er straks 100 minder. En weet je wat… We ontnemen nieuwkomers hier als wisselgeld dan ook fatsoenlijke juridische hulp bij een fatsoenlijke procedure. Een beetje kruidenieren, wat plussen en minnen. En dan heb je uiteindelijk onder de streep een win-win-situatie. De slingers werden nog net niet opgehangen…

Schaamteloos onderhandelen over cijfertjes. Maar het ging over mensenlevens!!!
Lelijker kan het niet. Daar op het Binnenhof.

Prinsjesdag was in Duitsland WEL van Koninklijk niveau. Waar in de Troonrede niets werd gezegd over de schandelijke ellende aan de poorten van Fort Europa, lieten ze bij onze Oosterburen weten dat ze daar 1500 vluchtelingen uit Moria overnemen. Zo ziet medemenselijkheid eruit. Geen kil gereken, maar een warm welkom. Je niet laten gijzelen door populisten, maar begripvol je verantwoordelijkheid nemen. Een hart tonen.

Prinsjesdag in Nederland had heus wel goed nieuws voor ons in petto. Het Jeugdjournaal meldde dat er in een paar dagen tijd op heel veel plekken in Nederland alles bij elkaar 15.000 slaapzakken ingezameld waren. Die gaan nu naar Lesbos.
En er zijn nog zoveel andere mooie, hartverwarmende initiatieven. Natuurlijk ook van SOS Moria dat al maandenlang met demonstraties aandacht vraagt voor de mensen daar. Mensen in de knel. Al jarenlang levend in afgrijselijke omstandigheden. Uitzichtsloos vast, als levend bewijs van een volledig mislukte Turkije-deal. En toen kwamen tot overmaat van ramp de corona-uitbraak en het vuur.

Al die acties… Al die betrokkenheid. Solidariteit, barmhartigheid. Dat is MIJN Nederland. De meeste mensen deugen… Ik denk nog steeds dat het overgrote deel van ons land echte vluchtelingen een veilige plek en een menswaardig bestaan gunt. En dan verdienen we dus met z’n allen betere politici dan diegenen die vorige week met handjeklap aan koehandel deden.

Het gaat over kinderen. Het gaat over mensenlevens. Over fatsoen. Over mensenrechten en internationale verdragen. Die zijn niet links. Die zijn niet rechts. Die zijn er voor ons allemaal. En die zijn er altijd. Niet alleen als het ons uit komt.

De meeste mensen deugen. Groen of rood, zwart of wit. Links en rechts. We hebben er met z’n allen hier een heel mooi land van gemaakt. Een land dat in een paar dagen tijd een vliegtuig vol slaapzakken inzamelt. Maar we zijn ook met z’n allen verantwoordelijk voor de ellende aan de grenzen van Fort Europa.

Wat mij betreft lossen we dit gezamenlijk op. Links – midden – rechts. Zonder naar elkaar te wijzen, zonder elkaar van alles te verwijten. Zonder te roeptoeteren. Zonder te polariseren. Links – midden -rechts. Laten we verbinding zoeken. Met elkaar. En laten we solidair zijn met onze Oosterburen. Ook wij kunnen das schaffen. Absoluut.

Mirjam Huisman, 17 september - tijdens #SOS Moria demonstratie in Rotterdam

vrijdag 18 september 2020