Wat bieden we
jou als vrijwilliger

Als jij na de eerste kennismaking en een vervolggesprek met een teamleider op locatie, als vrijwilliger voor ons aan de slag gaat, zijn we daar natuurlijk erg blij mee!

We kunnen ons ook voorstellen dat je nog wat vragen hebt. Dat je wil weten waarvoor je kiest en wat VluchtelingenWerk voor jou doet. Met de onderstaande Q&A geven we zoveel mogelijk informatie.

Staat jouw vraag hier niet bij? Stuur dan gerust een mail of neem contact met ons op

Vluchtelingen hebben behoefte aan bescherming maar hebben ook heel veel vragen als ze aankomen. We helpen bij het hele proces van asielaanvraag en begeleiden bij de integratie in onze maatschappij. We ondersteunen bij het vinden van een woning en werk. We helpen bij het inschrijven op een school en bij een tandarts en huisarts. Ook helpen we bij het leren van de Nederlandse taal en organiseren van activiteiten voor kinderen en jongeren. Kortom we doen ontzettend veel en op heel veel verschillende locaties.

Dat hangt er vanaf wat je wilt gaan doen. In ons eerste telefonische oriëntatiegesprek zoeken we samen naar iets dat bij jou past. Jij geeft aan wat je leuk lijkt en hoeveel uren of dagen je eraan wil besteden. Als taalcoach bijvoorbeeld kun je met 2 uur per week al heel veel doen, terwijl het begeleiden bij een asielprocedure ca twee dagdelen per week (2x4 uur) vraagt.

In sommige gevallen wel, dat hangt erg van je taak en de locatie af. Maar meestal werk je tijdens kantooruren, dus tussen 9 en 17 uur.

Wij geloven dat iedereen van betekenis kan zijn en vrijwilligerswerk kan doen. Wil je graag mensen helpen, kun je goed luisteren en gemakkelijk communiceren? Kun je je inleven in wat de vluchteling heeft meegemaakt en sta je open voor andere culturen? Dan ben je van harte welkom. We kijken vooral naar jou als persoon, met jouw kennis, ervaring en talenten. Met onze VluchtelingenWerk Academie bieden we je een breed trainings- en opleidingsprogramma waarmee je inhoudelijke kennis en vaardigheden op kunt doen.

Uiteraard moet je Nederlandse taal beheersen, in woord en geschrift, omdat je vaak ook zaken moet regelen met andere instanties en personen. Als je nog een tweede of derde taal spreekt is dat natuurlijk heel erg fijn voor ons en kunnen we kijken of we dat kunnen benutten.

Nee, dat hoeft niet, hoewel het voor bepaalde werkzaamheden wel handig kan zijn als je een specifieke opleiding hebt afgerond. Denk aan het geven van juridische adviezen. Maar je kunt ook veel kennis kun je opdoen met één van de trainingen van de VluchtelingenWerk academie.

We vinden het heel belangrijk dat je eerst onze organisatie en dienstverlening leert kennen. Zodat je weet wat wij van jou verwachten en welke talenten jij kunt inzetten. Daarom volg je bij ons eerst een introductieprogramma en een basiscursus. Daarna bekijken we welke rol past bij je kennis, vaardigheden en beschikbare tijd.

Je wordt goed ingewerkt en je krijgt een ervaren collega als vast aanspreekpunt. Verder werk je in een team met vrijwilligers die meestal ook al heel wat jaren ervaring hebben en ook om advies kunt vragen.

Bij de start als vrijwilliger maak je samen met een teamleider afspraken over wat je precies gaat doen. Natuurlijk zijn er wel richtlijnen en voorwaarden en bespreken we wat ervan je verwacht wordt. Als dat duidelijk is, heb je als vrijwilliger best veel vrijheid en ruimte om de rol zelf in te vullen.

Onze vrijwilligers weten het werk soms een heel creatief in te vullen. Ze komen met goede ideeën en hebben soms een verrassend effectieve aanpak. Dat mag, als je het maar vooraf bespreekt met je begeleider.

In principe kun je stoppen wanneer je wilt. We verwachten wel dat je dit in overleg doet met je teamleider en dat jullie samen kijken hoe jouw werkzaamheden goed overgedragen kunnen worden. Daarom spreken we meestal een opzegtermijn af van 4 weken.

Dat hangt enorm af van je beschikbare tijd, talenten en wat je wilt gaan doen. Niet alle vrijwilligers zijn gekoppeld aan een vast gezin of persoon. Er zijn ook vrijwilligers die spreekuren draaien en daar alle mensen met vragen helpen, of voorlichting geven op basisscholen of de receptie bemannen.

In sommige gemeenten gebeurt alles op de locatie van VluchtelingenWerk en komen vluchtelingen daar naar toe, maar het kan ook zijn dat je op huisbezoek gaat, of dat je elkaar op een neutrale locatie elkaar ontmoet (bibliotheek bijvoorbeeld). Wel krijg je als vrijwilliger een vaste uitvalsbasis en contactpersoon, zodat je altijd terug kunt vallen op een persoon en een locatie.

Het persoonlijke contact is een grote meerwaarde van het vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk. Tegelijkertijd merken we steeds meer dat er ook veel zaken online en digitaal geregeld kunnen worden. Dit zijn we aan het ontwikkelen en we verwachten dat dit meer en meer een mogelijkheid gaat worden. Dus als jij online wilt helpen, meld je aan, dan we bespreken de mogelijkheden.

Dat is vooral voor jezelf gemakkelijk, ook omdat je dan de gemeente van de locatie kent, maar het is zeker niet noodzakelijk. Jij kiest beslist of je reisafstand acceptabel is. Conform onze onkosten en reistkostenregeng krijg je een kilometervergoeding.

Ja, er zijn veel vrijwilligers die meerdere dingen tegelijk doen, bijvoorbeeld helpen bij gezinshereniging en taalcoach. Of vrijwilligers die beginnen als taalcoach, maar later ook breder gaan helpen bij de integratie. Geef dat gerust aan bij je teamleider.

Dit kun je altijd bespreekbaar maken bij je teamleider of anders een vertrouwenspersoon. Je kunt je vrijwilligerswerk pas goed doen als je jezelf goed voelt! Ook als je dingen wilt veranderen, belemmeringen ziet of tegen problemen aanloopt: je kunt altijd bij iemand terecht. Dat vertellen we in de inwerkperiode.

We begrijpen goed dat je naast je vrijwilligerswerk nog andere verplichtingen hebt of gewoon een leuke vakantie hebt geboekt. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar het is wel fijn als je dit tijdig aangeeft. In overleg met je teamleider bespreek je je beschikbaarheid. Afhankelijk van het werk dat je doet wordt dan gekeken naar vervanging. We werken niet met vastgestelde vakantiedagen voor vrijwilligers.

We hebben een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering. Daarnaast hebben veel gemeenten ook een collectieve verzekering tegen de risico's die je als vrijwilliger loopt tijdens je werkzaamheden.