Nieuws, 3 juni 2020

Petitie en demonstraties voor vluchtelingkinderen

Vandaag lanceren VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling de petitie 500kinderen.nl. Hiermee kan iedereen het kabinet oproepen alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen ook in Nederland op te vangen. Ook vinden vandaag acties plaats in het hele land. De oproep aan het kabinet wordt zo steeds breder en luider.
placeholder

Dag van lokale demonstraties

De lancering van de petitie valt op 4 juni, een landelijke actiedag waarop betrokkenen en lokale initiatieven uit het hele land het kabinet oproepen ook in Nederland alleenstaande kinderen op te vangen. In tientallen gemeenten wordt van 20.00 tot 20.45 uur een stil protest georganiseerd, waaronder in Den Haag, Leeuwarden, Harlingen, Heerlen, Apeldoorn, Amsterdam, Utrecht en Deventer. Een aantal bekende Nederlanders en prominenten, zoals zanger Joshua Nolet (Chef’Special), Job Cohen, Abdelkader Benali, Dieuwertje Blok, Erik van Muiswinkel, Melissa Drost, zangeres Naaz en muzikant Benjamin Herman sluiten zich bij de verschillende acties aan.

Mogelijkheden om je uit te spreken

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children: “Het is heel bemoedigend dat er vandaag opnieuw op zoveel plekken mensen actievoeren voor deze kinderen. Het benadrukt het grote draagvlak en de actiebereidheid vanuit allerlei hoeken in de Nederlandse samenleving voor het overnemen van deze kinderen. Met de lancering van de petitie willen we iedereen in Nederland de kans geven om zich uit te spreken voor de opvang van deze kinderen in Nederland.”

Prooi voor mensenhandelaren

In Griekenland verblijven ongeveer 5.000 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Het gaat om alleenstaande kinderen die op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en geweld. Dit maakt hen extreem kwetsbaar en afhankelijk, waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor mensenhandelaren. Zo lopen deze kinderen het risico misbruikt, verkracht en verhandeld te worden. Vaak komen kinderen niet in een procedure terecht, omdat ze niet weten hoe dit werkt of omdat er lange wachttijden zijn.

Griekse roep om hulp

Alleenstaand betekent dat ze zonder ouder of voogd op de vlucht zijn. Sommigen van hen zijn wees of zijn hun ouders op de vlucht uit het oog verloren. De kinderen verblijven alleen in Griekse kampen of zwerven rond op straat. Griekenland vroeg in oktober 2019 andere Europese landen om hulp voor het opvangen van 2.500 van hen, inmiddels hebben 11 Europese landen hebben daar gehoor aan gegeven.

Nu actie nodig

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children: “Het welzijn van kinderen gaat boven alles. De alleenstaande kinderen in de Griekse opvangkampen zijn enorm kwetsbaar. Voor hun alsmaar verslechterende situatie moet nu een oplossing worden gevonden. De mensonterende omstandigheden waarin deze kinderen leven, vragen nu om actie en niet om een lange termijn oplossing waar ze maanden of jaren op moeten wachten.”