placeholder

Ons werk in de gemeenten

Op zoek naar informatie over ons werk in de gemeenten? Of benieuwd naar onze blik op (nieuwe) regelgeving? Bekijk ons aanbod en laat je inspireren.
placeholder

Onze dienstverlening

We dragen bij aan duurzame en betekenisvolle integratie en participatie van vluchtelingen in de samenleving. Dat doen we al 40 jaar, samen met honderden Nederlandse gemeenten en 9.300 getrainde vrijwilligers.

Bekijk ons volledige aanbod in de gemeente
placeholder

Beroepskrachten én vrijwilligers

VluchtelingenWerk werkt zonder winstoogmerk en is bovendien een landelijke organisatie met beroepskrachten én vrijwilligers. We staan middenin de Nederlandse samenleving. Onze medewerkers kunnen een beroep doen op de landelijke organisatie voor informatie over nieuwe ontwikkelingen, onderzoek, relevante wet- en regelgeving en deskundigheidsbevordering. We kennen de weg in de samenleving én we kennen de (situatie van de) vluchteling.

40 jaar kennis en ervaring

VluchtelingenWerk heeft jarenlange kennis en ervaring op het gebied van vluchtelingen en de specifieke problematiek die speelt bij hun integratie in de samenleving. We kennen vluchtelingen persoonlijk, vaak al vanaf het moment dat ze aankomen in een asielzoekerscentrum. We hebben veel ervaring en kennis over de verschillende aanpakken en best practices. Kennis die we graag met gemeenten delen.

placeholder

Actief in heel Nederland

VluchtelingenWerk is een landelijk opererende organisatie met een fijnmazig lokaal netwerk van vrijwilligers. We zijn actief in alle asielzoekerscentra en in meer dan 70 procent van alle gemeenten in Nederland. Bovendien kunnen we als landelijke organisatie een beroep doen op ons expertisecentrum.

placeholder

Samenwerking met anderen

VluchtelingenWerk werkt zowel in het belang van de gemeente, de gemeenschap als de vluchteling door actief samen te werken met lokale instellingen of partijen. We kijken samen met de gemeente naar de lokale situatie: wat zijn de mogelijkheden en wat werkt het beste? Dit leidt tot optimale en de meest duurzame resultaten. Gemeenten hoeven niet voor ieder onderdeel van de uitvoering een andere organisatie in te schakelen.

Ons aanbod in de gemeente

Naast de maatschappelijke begeleiding verzorgt VluchtelingenWerk ook begeleiding en coaching op het gebied van arbeidsparticipatie, empowerment, financiële begeleiding, juridische begeleiding en inburgering. Weten wat we nog meer bieden?

Bekijk onze locaties

VluchtelingenWerk is actief in 74 % van alle Nederlandse gemeenten. Zoek hieronder naar de dichtstbijzijnde VluchtelingenWerk-locaties bij jou in de buurt!

VluchtelingenWerk en Oekraïne

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 zijn vele Oekraïners op de vlucht. In Nederland vangen we zo'n 100.000 mensen op in de gemeentelijke en particuliere opvang. Lees meer over ons aanbod voor gemeenten.