Cijfers over vluchtelingen: Nederland, Europa & wereldwijd

In de (sociale) media en in de politiek wordt van alles gezegd en geschreven over asielzoekers en vluchtelingen. Het is belangrijk dat in de discussies de goede cijfers worden gebruikt. De hier gepresenteerde cijfers zijn onder andere gebaseerd op het nieuwste rapport van de UNHCR en geven inzicht in wie er bescherming zoeken in Nederland, Europa en wereldwijd. Ook lees je wat de kenmerken zijn van de vluchtelingen die in Nederland bescherming vonden.
placeholder
placeholder

Vluchtelingen in getallen

VluchtelingenWerk Nederland brengt jaarlijks de publicatie ‘Vluchtelingen in getallen’ uit. De publicatie geeft een uitgebreid overzicht van de meest actuele cijfers uit openbare bronnen over vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, Europa en wereldwijd. Zo is informatie van de IND, het COA, het CBS, Eurostat en UNHCR in één document terug te vinden.

Cijfers zijn mensen!
Bedenk bij de cijfers in deze publicatie dat elk getal gaat over mensen, elk met zijn of haar eigen verhaal. Cijfers kunnen zonder hun context gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden. Vraag ons daarom gerust om uitleg over de achtergronden.

placeholder

Hoeveel vluchtelingen komen naar Nederland?

In 2021 vragen 24.686 asielzoekers voor het eerst een asielverzoek aan in Nederland. In 2020 ging het om 13.673 nieuwe asielverzoeken. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021. Dit betreft met name Syriërs (6.439 personen). Syrië is in 2021 ook opnieuw het herkomstland van de meeste asielzoekers, gevolgd door Afghanistan en Turkije.

placeholder

Hoeveel asielzoekers zijn er in Europa?

537.630 asielzoekers vragen in 2021 bescherming in een EU-land (zonder Verenigd Koninkrijk), bijna 30% meer dan in 2020 (417.305). 18% daarvan was afkomstig uit Syrië (98.895 mensen). Duitsland en Frankrijk vangen samen bijna 47% van de asielzoekers die asiel aanvragen in Europa op.

placeholder

Hoeveel vluchtelingen zijn er wereldwijd?

In 2021 zijn er weer meer mensen op de vlucht dan ooit. De VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR becijferde dat er 89,3 miljoen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. De laatste drie jaren werd dat trieste record telkens verbroken. Het aantal mensen dat op de vlucht is, is bijna verdubbeld vergeleken met 2010. Bijna 6,9 miljoen Syriërs zijn inmiddels hun land ontvlucht (6.848.845). 41% van de vluchtelingen is jonger dan 18 jaar. 83% van de vluchtelingen wereldwijd wordt opgevangen in een ontwikkelingsland. 72% wordt opgevangen in een buurland.