Nieuws, 20 februari 2020

Tweede Kamer reageert op 10.000 e-mails over wachttijden

Meer dan tienduizend Nederlanders deden deze maand mee aan onze mailactie. Zij stuurden een e-mail naar de Tweede Kamer. Zo riepen zij de Kamer op een eindelijk een einde te maken aan de extreem lange wachttijden voor de asielprocedure. Onze actie bleef niet onopgemerkt.
placeholder

Een aantal Kamerleden reageerde al snel toen hun inbox begon vol te lopen met duizenden e-mails waarin de problemen rondom de wachttijden voor de asielprocedure uiteen werden gezet. In de eerste instantie waren zij niet heel blij, maar met onder andere politici van PvdA, GroenLinks en D66 volgde daarna een goed gesprek over de oorzaken, de gevolgen en mogelijke oplossing van de wachttijden.

Voorbereiding op debat

De e-mailactie startte voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat van donderdag 13 februari, met de verantwoordelijke staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD). Tijdens het debat waren onder andere teamleider Ada, vrijwilliger Nadine en beleidsmedewerker Roswitha van VluchtelingenWerk aanwezig. Zij werden vergezeld door Charbel uit Libanon, die langer dan een jaar wachtte op de start van zijn procedure. Dezelfde delegatie medeoverhandigde in november vorig jaar het rapport ‘Gevangen in een vastgelopen asielsysteem’.

Partijen aan zet

Zij zagen hoe verschillende partijen, waaronder SP, GroenLinks, DENK, D66 en PvdA, de wachttijden noemden tijdens hun inbreng tijdens het debat en de staatssecretaris vroegen om snel met oplossingen te komen. Ook werd er gesproken over de negatieve gevolgen voor mensen die moeten wachten op de start van hun procedure, zoals de vele verhuizingen van asielzoekers en hun kinderen: informatie die zij hebben ontvangen via onze e-mailactie.

Schriftelijke antwoorden

Na de inbreng van de verschillende politieke partijen was het eindelijk de beurt aan de staatssecretaris, maar er was helaas te weinig tijd voor haar antwoorden. Zij zal nu schriftelijk reageren op de gestelde vragen. Het debat wordt na het voorjaarsreces weer voortgezet, op 12 maart. Uiteraard zal VluchtelingenWerk de betrokken Kamerleden blijven wijzen op de noodzaak voor oplossingen voor dit urgente probleem.