Jonge vluchtelingen verminderen stress met MindPower

Opgroeien tussen twee culturen, vluchtervaringen en herinneringen aan het land van herkomst: vluchtelingjongeren kampen vaak met extra problemen. Tijdens de training MindPower leren deze jongeren in groepsverband en via creatieve activiteiten mentale problemen - zoals stress - beter te herkennen en met eenvoudige technieken te verminderen. 'Door MindPower kan ik beter ontspannen, dat helpt met mijn schoolwerk.'
placeholder

Het project MindPower richt zich op de mentale gezondheid van vluchtelingjongeren. Bij deze groep spelen, naast ‘puberproblemen’ als onzekerheid, school of relaties, ook andere factoren. Traumatische herinneringen, opgroeien tussen twee culturen en gemis van achtergebleven vrienden en familieleden kunnen zorgen voor gevoelens van stress en depressiviteit.

Begeleiding en ervaring delen

MindPower biedt vluchtelingjongeren handvatten en begeleiding bij het vinden van hun eigen weg en identiteit in Nederland. Ook leren ze wat ze kunnen doen om stress te herkennen en te verminderen. Dat doen we onder andere door creatieve activiteiten en het aanleren van ontspanningstechnieken. Kortom, met MindPower willen we vluchtelingenjongeren empoweren.

Groeiende vraag

VluchtelingenWerk biedt al een soortgelijk project (project MindFit) aan voor volwassen statushouders. Via deze deelnemers, veelal zelf ouders, en vanuit het werkveld kwamen steeds meer signalen over de behoefte aan een training voor vluchtelingjongeren op het gebied van geestelijke gezondheid. 

MindPower biedt de juiste tools om aan deze behoefte te voldoen en zodoende meer balans te kunnen creëren onder vluchtelingenjongeren.

Hoe ziet de training eruit?

De training bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten met informatie, oefeningen en interactie tussen de jongeren. De groepen bestaan uit 8 tot 12 jongeren tussen de 15 en 19 jaar.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Opgroeien tussen twee culturen
  • Stress en stressreductie
  • Mindfulness
  • Omgaan met verlies
  • Identiteit
  • Hoe word ik wie ik wil zijn?

Ervaringen van deelnemers

Amina, 17 jaar:

'Samenwerken met de andere jongens en meisjes vind ik erg leuk en ik vond het ook fijn om mijn ervaringen met hun te delen, omdat zij hetzelfde hebben meegemaakt en nog steeds meemaken.'

Sanaa, 15 jaar:

'Ik vond de training erg tof! Door MindPower weet ik beter hoe ik kan ontspannen en dat helpt mij met mijn schoolwerk.'

Meer informatie?

Wil je meer informatie over MindPower? Stuur dan een mail aan:

Mindpower@vluchtelingenwerk.nl