Mbo: Educatiemateriaal

Geef je les op het mbo? Dan kun je onderstaand gratis lesmateriaal inzetten bij jou in de klas.
placeholder
placeholder

Oorlog, onderdrukking en vluchten: het is van alle tijden. In het online lesmateriaal Geef vrijheid een gezicht ontmoeten Emmy en Wahhab elkaar. Beiden waren ze kind toen de oorlog uitbrak in hun land en zij gevaar liepen om wie zij zijn: de Joodse Emmy tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, Wahhab als Yezidi acht jaar geleden in Irak. In deze film praten Wahhab en Emmy over oorlog, vluchten en vrijheid en geven handvatten om het gesprek hierover in de klas aan te gaan.

Gastles: voorlichting door een vluchteling (ook online)

Overal wordt óver vluchtelingen gesproken, maar met het voorlichtings- en ontmoetingsproject Bekend maakt Bemind bieden wij de mogelijkheid in gesprek te gaan mét een vluchteling. Een vluchteling krijg een podium. Onze speciaal daarvoor getrainde vrijwilligers komen in koppels, waarvan één iemand met een vluchtelingachtergrond, langs in de klas. Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomsten delen zij feitelijke informatie over vluchtelingen, maar vooral het persoonlijke verhaal van de vluchteling staat centraal: waarom moet iemand vluchten en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen? Tijdens de sessie is er veel ruimte om in gesprek te gaan met elkaar. Bekend maakt Bemind is zeer geschikt om in te zetten in het kader van burgerschapsonderwijs.

Kom in actie voor vluchtelingen

Samen met de klas in actie komen voor vluchtelingen? Laat de leerlingen zelf een actie organiseren. Via ons actieplatform delen we ideeën ter inspiratie en geven we tips en ondersteuning bij het opzetten van acties.