Project, 2 september 2022

Al bijna 1.000 doden op de route naar Spanje dit jaar

In de eerste helft van 2022 kwamen 978 vluchtelingen en migranten, waaronder 118 vrouwen en 41 kinderen, om het leven tijdens levensgevaarlijke pogingen om Spanje te bereiken. Dat is te lezen in het rapport ‘Monitoring the Right to Life, January – June 2022’ van de Spaanse mensenrechtenorganisatie Caminando Fronteras.
placeholder

De meeste slachtoffers (800) vielen op de zeeroute naar de Canarische eilanden. Ook op de routes via de Straat van Gibraltar (2), Algerije (101) en de Zee van Albora (35), het meest Westelijke deel van de Middellandse Zee, vielen doden te betreuren. 18 boten, inclusief alle opvarenden, verdwenen op zee zonder een spoor achter te laten.

Ook de 40 doden als gevolg van het grensdrama bij Melilla en Nador op 24 juni 2022 kunnen daarbij opgeteld worden.

Redenen om te vluchten

De slachtoffers kwamen uit 23 landen, waaronder Bangladesh, Afghanistan, Algerije, Marokko, Syrië, Nigeria en Congo. Gewapend geweld, toenemende armoede door klimaatverandering, gebrek aan werk, geweld tegen LHBTI+ en vervolging van mensenrechtenactivisten die zich inzetten tegen corruptie zijn enkele van de redenen waarom mensen ervoor kiezen hun land te verlaten.

Download het rapport hier

Het is blijkbaar normaal geworden dat er doden vallen op migratieroutes, we zien daardoor een stijging van het aantal slachtoffers en een toename in het gebruik van steeds dodelijkere repressie om migratie te voorkomen.

- Caminando Fronteras

Hoe werken we samen?

Samen met Caminando Fronteras zet VluchtelingenWerk in op de ontwikkeling van een meerjarenstrategie en het verduurzamen van de organisatie, die vrijwel alleen op vrijwilligers draait. Door kennisuitwisseling en belangenbehartiging rond de pushbacks aan de zuidgrens van Spanje en de Canarische eilanden, proberen we samen met de organisatie het Europese en Spaanse beleid te beïnvloeden en een halt toe te roepen aan pushbacks en verdrinkingen.

Over Caminando Fronteras

Caminando Fronteras is een mensenrechtenorganisatie die zich al 16 jaar inzet voor de bescherming van vluchtelingen en migranten. Zo zet de NGO zich in voor bootvluchtelingen die vanuit Afrika de oversteek naar Spanje en de Canarische eilanden proberen te maken, vaakin overvolle en onveilige boten. Ook biedt Caminando Fronteras juridische, sociale en medische ondersteuning en registreert de organisatie mensenrechtenschendingen aan de Spaanse  grenzen.

Wil je op de hoogte blijven van onze internationale activiteiten?

Schrijf je dan in voor onze internationale nieuwsbrief!

Ja, ik blijf graag op de hoogte