Doneren met belastingvoordeel

Jouw giften aan VluchtelingenWerk zijn aftrekbaar van de belasting. Afhankelijk van je inkomen, krijg je een deel van je gift terug via de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen gewone en periodieke giften. Je belastingaftrek is het hoogst als je kiest voor een periodieke gift.
placeholder

De voordelen van periodiek schenken

  • De fiscus betaalt mee aan jouw gift
  • Het is snel en eenvoudig te regelen en zorgt voor jarenlang belastingvoordeel
  • Dit voordeel kun je gebruiken om je steun aan VluchtelingenWerk te verhogen

Bereken jouw voordeel

placeholder

Voorwaarden voor een periodieke schenking

  • Je geeft minimaal vijf jaar achter elkaar hetzelfde bedrag. Je mag zelf weten of je de jaarlijkse gift ineens of in termijnen betaalt.
  • Je legt de schenking vast in een overeenkomst.
  • Je gift gaat naar een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). VluchtelingenWerk beschikt over zo’n ANBI-verklaring.

Regel snel en eenvoudig jouw periodieke gift

Vul online jouw schenkingsovereenkomst in.

Liever op papier?
Download het formulier Schenkingsovereenkomst (pdf) of bel naar onze donateursservice op 020 346 72 07 en laat een formulier toesturen.

placeholder

Meer weten over periodiek schenken?

Hier vind je een uitgebreide toelichting periodiek schenken. In deze toelichting vind je o.a. informatie over de looptijd van een periodieke schenking, de mogelijkheden om een overeenkomst op te zeggen of te verlengen, hoe het gaat bij overlijden van de schenker en waarom je partner ook moet tekenen.

Het verschil tussen periodieke giften en gewone giften

Giften aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI)’s zijn aftrekbaar van de belasting. VluchtelingenWerk Nederland heeft de ANBI-status. De Belastingdienst maakt een onderscheid tussen periodieke schenkingen en gewone giften. Een periodieke schenking leidt tot meer voordeel.

Gewone giften
Een gewone gift mag je aftrekken van de belasting. Voor gewone giften geldt wel een drempel van 1% van je netto inkomen. Het bedrag daarboven mag je aftrekken. Er geldt ook een maximumbedrag.

Periodieke giften
Een periodieke schenking mag je in zijn geheel aftrekken van de belasting. Voor deze gift geldt geen drempelbedrag. Sinds 1 januari 2023 is de aftrek van periodieke giften begrensd tot € 250.000 per kalenderjaar. Deze vorm van geven leidt tot meer belastingvoordeel. 

Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

placeholder

Belastingaangifte

Als je aangifte Inkomstenbelasting doet, dan vind je ons in de lijst van ANBI's onder de naam Stichting VluchtelingenWerk Nederland gevestigd te Amsterdam.

Het fiscaal nummer / RSIN van VluchtelingenWerk Nederland: 0051.83.935.

placeholder

Heb je nog vragen?

Voor meer informatie over doneren met belastingvoordeel kun je contact opnemen met onze medewerkster Tanja Dekker via donateurs@vluchtelingenwerk.nl of 020 346 72 07. Zij staat je graag te woord en beantwoordt jouw vragen met plezier.