Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen

Heb jij een bedrijf en heb je werk voor vluchtelingen uit Oekraïne? Dankzij de Richtlijn Tijdelijke Bescherming mogen Oekraïners werken binnen alle EU-landen. VluchtelingenWerk maakt zich hard voor arbeidsparticipatie, omdat het bijdraagt aan de integratie van vluchtelingen in de Nederlandse samenleving.
placeholder

Werken in loondienst toegestaan

Gevluchte Oekraïners mogen in Nederland werken in loondienst en velen doen dit dan ook. Eind 2023 werkte 55 procent van de Oekraïners die tussen de 15 en de 65 jaar oud zijn. De meesten deden dat via een uitzendbureau, zo becijferde het CBS.

Om aan de slag te kunnen, is het belangrijk dat de vluchteling ingeschreven staat in het BRP, een BSN (burgerservicenummer) heeft, en een geldig bewijs van verblijf. Als werkgever is het belangrijk om bij het UWV melding te maken van het dienst nemen van een vluchteling. Dat hoeft de Oekraïner niet zelf te doen.

Op het online platform RefugeeHelp worden alle regels rondom werken in Nederland uitgebreid uitgelegd.

Let op: deze informatie geldt alleen voor Oekraïners die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie, en is niet van toepassing op Oekraïners die al langdurig in Nederland verblijven, zoals op basis van een studie- of werkvergunning. Voor hen verandert er in principe niets. Informatie over hun rechten en plichten is te vinden op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De opvang voor Oekraïners uitgelegd

Passend werk met perspectief

Heeft jouw bedrijf een structureel werkgelegenheidsprogramma (al dan niet in ontwikkeling) voor vluchtelingen en wil je ook investeren in een goede begeleiding van vluchtelingen naar en op de werkvloer? VluchtelingenWerk werkt graag samen met werkgevers die nieuwkomers duurzaam werk en groeiperspectief bieden.

Daarnaast is VluchtelingenWerk partner van RefugeeWork, het landelijke platform voor werkzoekende vluchtelingen. Doe ook mee en plaats uw vacature op de site.

Interesse in samenwerken?

Neem contact op met Michiel Slotmslot@vluchtelingenwerk.nl

Meer diversiteit op de werkvloer?

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers, dan is het zeker ook interessant om te kijken naar een samenwerking met vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne. Samen met jouw bedrijf kunnen we kijken naar de mogelijkheden.