Zina (39) begon direct haar eigen cateringszaak in Nederland

Verhaal, 2 augustus 2021
Leestijd, 2 min.
Gevlucht, asiel en dan? Zina nam het heft in handen en begon direct na haar verblijfsvergunning haar eigen cateringszaak in Nederland. 'Een dag nadat ik mijn verblijfsvergunning kreeg, ging ik naar de Kamer van Koophandel en startte zonder één euro op zak Zina's kitchen. Het liep zo goed dat ik nooit een uitkering nodig heb gehad.'
placeholder

Recepten van oma

'Liefde en vrede zijn mijn drijfveren. In Nederland ontdekte ik dat ik die liefde wil geven via mijn eten. Ik kookte vaak als vrijwilliger bij evenementen en iedereen vond het lekker: zo ontdekte ik mijn ware passie. Spelenderwijs kreeg ik die passie al mee van thuis. Als mijn moeder kibbeh maakte, hielpen alle vrouwen mee. We werkten en dansten, met de geur van heerlijk eten en verse kruiden om ons heen. Al mijn recepten zijn van mijn oma, mijn grote inspirator. 's Zomers maakten we samen kersenjam en droogden we paprika’s en tomaten in de zon om er puree van te maken. Ze leerde me ook dat als je iets wilt, je ervoor moet gaan.'

Geboren ondernemer

'In Nederland hebben veel werkende vrouwen geen tijd en energie om uitgebreid te koken. Daarom besloot ik: dat ga ík voor ze doen. Een dag nadat ik mijn verblijfsvergunning kreeg, ging ik naar de Kamer van Koophandel en startte ik zonder één euro op zak Zina's kitchen. Het liep zo goed dat ik nooit een uitkering nodig heb gehad. Mijn droom is een Arabisch restaurant in Amsterdam. Als ik op mijn oma lijk, gaat dat zeker lukken!'

Dit verhaal verscheen eerder in VluchtelingenWerk Magazine. Lees ons blad online >>

Steun vluchtelingen als Zina

Iedere vluchteling zoals Zina heeft een eigen verhaal. Met jouw steun geven we vluchtelingen de begeleiding die ze nodig hebben om hun toekomst in Nederland op te bouwen. Help daarom nu mee met een gift.