Jonge vluchtelingen verminderen stress met MindPower

Opgroeien tussen twee culturen, heftige herinneringen: vluchtelingjongeren kampen vaak met extra problemen. Tijdens de training MindPower leren deze jongeren in groepsverband en via creatieve activiteiten psychische problemen zoals stress te verminderen. 'Door MindPower kan ik beter ontspannen, dat helpt met mijn schoolwerk.'

Het project richt zich op de mentale gezondheid van vluchtelingjongeren. Bij deze groep spelen, naast ‘puberproblemen’ als onzekerheid, school of relaties, ook andere factoren. Traumatische herinneringen, opgroeien tussen twee culturen en gemis van achtergebleven vrienden en familieleden kunnen zorgen voor gevoelens van stress en depressiviteit.

Begeleiding en ervaring delen

MindPower biedt vluchtelingjongeren daarom handvatten en begeleiding bij het vinden van hun eigen weg en identiteit in Nederland. Ook leren ze wat ze kunnen doen om stress te herkennen en te verminderen. Dat doen we onder andere door creatieve activiteiten en het aanleren van ontspanningstechnieken. Kortom, met MindPower willen we vluchtelingenjongeren empoweren.

Samenwerking

Binnen het project werken ervaren trainers van VluchtelingenWerk en jeugdtrainers van de Jeugdteams samen met ervaringsdeskundigen uit de doelgroep. Zo worden vluchtelingenjongeren die al langere tijd in Zaanstad wonen, betrokken als ambassadeurs en rolmodel.

Groeiende vraag

VluchtelingenWerk biedt al een soortgelijk project (project MindFit) aan voor volwassen statushouders. Via deze deelnemers, veelal zelf ouders, en vanuit het werkveld kwamen steeds meer signalen over de behoefte aan een training voor vluchtelingjongeren op het gebied van geestelijke gezondheid. De eerste training van MindPower start in september 2019 en wordt gefinancierd door ZonMW. 

 

Contact

Meer weten over ons project MindPower?
Neem contact op met:

Xandra Spijker
Interim projectleider MindPower
T: +31 (0)6 23570723
xspijker@vluchtelingenwerk.nl

MindFit: focus op mentale gezondheid

Integreren en actief bijdragen aan de samenleving lukt het beste als je mentaal gezond bent. 
Met onze training MindFit bieden wij vluchtelingen die dit nodig hebben, handvatten om (dreigende) psychische problemen op eigen kracht te boven te komen.