Geef vrijheid een gezicht – Gratis online lesmateriaal

Wil jij met jouw leerlingen het gesprek aangaan over oorlog, onderdrukking, vluchten en vrijheid? Het online lesmateriaal 'Geef vrijheid een gezicht' geeft hiervoor de juiste handvatten.
placeholder

In een korte film ontmoeten een overlevende van De tweede wereldoorlog en een vluchteling van nu elkaar. In het lesmateriaal staat de persoonlijke betrokkenheid van leerlingen centraal, zodat zij niet alleen de actuele maatschappelijke werkelijkheid leren begrijpen (hoe zit het?), maar ook om het waarderen en beoordelen hiervan (wat vind ik ervan?).

Het lesmateriaal is gedifferentieerd naar onderwijs niveau en sluit aan bij de onderwijskerndoelen.

Unieke kans: een vluchteling van toen en nu live in de klas!

Dit jaar organiseren wij in samenwerking met Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-heden een bijzondere special in aanloop naar 4 en 5 mei. De mogelijkheid bestaat om een overlevende van de Tweede Wereldoorlog samen met een huidige vluchteling uit te nodigen in de klas. Dit duo gaat met de klas in gesprek en delen feitelijke informatie over vluchtelingen, maar vooral hun persoonlijke verhaal. Waarom moet iemand vluchten of onderduiken en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen, zowel toen als nu?

Meld je nu aan voor een gastles. We laten je dan zo snel mogelijk weten of deze bijeenkomst bij jou in de klas mogelijk is.

Meld je nu aan

Meer lesmateriaal van VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk heeft meer lespakketten beschikbaar voor het basisonderwijs, het voorgezet onderwijs en het mbo. Daarnaast is het mogelijk een vluchteling uit te nodigen in de klas. Je kunt ook met je klas een actie opzetten voor vluchtelingen.