Geef vrijheid een gezicht – Gratis online lesmateriaal

Wil jij met jouw leerlingen het gesprek aangaan over oorlog, onderdrukking, vluchten en vrijheid? Het online lesmateriaal 'Geef Vrijheid een Gezicht' geeft hiervoor de juiste handvatten. Daarnaast is het mogelijk een vluchtelingen van nu en een overlevende van de Tweede Wereldoorlog uit te nodigen voor een gastles.
placeholder

In een korte film ontmoeten een overlevende van De tweede wereldoorlog en een vluchteling van nu elkaar. In het lesmateriaal staat de persoonlijke betrokkenheid van leerlingen centraal, zodat zij niet alleen de actuele maatschappelijke werkelijkheid leren begrijpen (hoe zit het?), maar ook om het waarderen en beoordelen hiervan (wat vind ik ervan?).

Het lesmateriaal is gedifferentieerd naar onderwijs niveau en sluit aan bij de onderwijskerndoelen.

Unieke kans: een vluchteling van toen en nu live in de klas!

VluchtelingenWerk Nederland organiseert in samenwerking met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-heden in de maanden april, mei en juni een reeks bijzondere gastlessen. De mogelijkheid bestaat om een (naaste van een) overlevende van de Tweede Wereldoorlog samen met een huidige vluchteling uit te nodigen in de klas (vanaf groep 8). Zij delen feitelijke informatie over vluchtelingen, vertellen hun persoonlijke verhaal en gaan met de klas in gesprek over de waarde van vrijheid. Waarom moet iemand vluchten of onderduiken en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen, zowel toen als nu?

Meld je nu aan voor een gastles. We laten je na aanmelden zo snel mogelijk weten of deze bijeenkomst bij jou in de klas mogelijk is. Gezien de heftigheid van de verhalen is de gastles niet geschikt voor kinderen in groep 7 of lager. Aan de gastles zijn eenmalige kosten van 200 euro verbonden. Vragen? Neem dan contact op via scholen@vluchtelingenwerk.nl

Meld je nu aan

Meer lesmateriaal van VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk heeft meer lespakketten beschikbaar voor het basisonderwijs, het voorgezet onderwijs en het mbo. Daarnaast is het mogelijk een vluchteling uit te nodigen in de klas. Je kunt ook met je klas een actie opzetten voor vluchtelingen.