Ik bied huisvesting aan Oekraïense vluchtelingen

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Oekraïners mogen ook logeren bij vrienden, familie of kennissen. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend. Waarschijnlijk heb je als (potentieel) gastgezin vragen over deze opvang. Hieronder vind je de belangrijkste informatie voor mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen of overwegen dit te doen.
placeholder

De opvang van Oekraïense vluchtelingen

Opvang vanuit de overheid

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvanglocaties van Oekraïense vluchtelingen. Er zijn vele grote en kleine locaties in heel Nederland. Hier wordt gezorgd voor onderdak, voedsel, dagbesteding en zorg. Per gemeente is de opvang anders geregeld en zien de locaties er anders uit. Meer informatie over de opvang in jouw woonplaats is te vinden op de website van de gemeente.

Opvang bij particulieren thuis

Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor Oekraïense vluchtelingen: dat is hartverwarmend. Vluchtelingen met een Oekraïens paspoort of geldige verblijfsvergunning die in Nederland verblijven staat het vrij te logeren bij familie, kennissen of particulieren. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken en het is van belang dat gastgezinnen zich realiseren waar ze aan beginnen. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog zal duren en hoe lang mensen opvang nodig hebben.

Wil je beschikbaar zijn als gastgezin? Informeer dan bij je gemeente naar lokale initiatieven op het gebied van particuliere opvang. 

Specifieke vragen over het aanbieden van huisvesting

  • 'Ik vang Oekraïners op, waar moet ik dat melden?'
  • 'Hebben Oekraïners recht op leefgeld of een uitkering?'
  • 'Kan ik een vergoeding krijgen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen?'

Kijk voor de antwoorden en meer informatie op onze (dagelijks geüpdatete) 'Veelgestelde vragen'!