placeholder

Wonen

Een woning betekent voor een vluchteling vaak de eerste stap naar rust en veiligheid. Maar hoe komen vluchtelingen eigenlijk aan woonruimte? En wat heeft dit te maken met de woningcrisis? We leggen uit hoe het zit.  

Wat is er aan de hand?

Als vluchtelingen een verblijfsvergunning in Nederland krijgen, worden zij statushouder. Vanaf dat moment moeten zij in principe binnen tien weken aan woonruimte worden geholpen. Helaas lukt dit bijna nooit. Het falende woonbeleid van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een gigantisch woningtekort. Ook statushouders zijn hiervan de dupe en moeten vaak lang wachten op een woning. 

placeholder

Woningcrisis? Asielzoekers zijn niet de oorzaak

Iedereen maakt zich zorgen over het tekort aan woningen in Nederland. En vanuit die zorgen zijn veel mensen kritisch op het aantal asielzoekers in ons land. Zijn asielzoekers de oorzaak van het woningtekort? Het korte antwoord is: nee. We leggen uit hoe het zit.

...

Onder de loep – na 6,5 jaar eindelijk een woning

Na jarenlang woonruimte te hebben gedeeld in azc’s, kon Ribal met zijn gezin eindelijk verhuizen naar een eigen appartement. Hiermee is een droom voor hem uitgekomen. 'Ik heb geen andere grote dromen: ik wil gewoon een normaal leven leiden en erkend worden als persoon.’

Belangrijke cijfers

placeholder

van de sociale huurwoningen gaat naar andere woningzoekenden

Ongeveer 90% van alle sociale huurwoningen gaat niet naar vluchtelingen, maar naar andere woningzoekenden. Met andere woorden: statushouders maken slechts gebruik van een klein deel van het totaal aantal sociale huurwoningen in een gemeente. (Bron: COA)

placeholder

statushouders te weinig gehuisvest

In 2023 hebben 31.000 statushouders woonruimte toegewezen gekregen. Gemeenten liepen dat jaar een achterstand op van ruim 6.000 toewijzingen. Medio 2024 is dit aantal al opgelopen naar 10.900. (Bron: COA) 

placeholder

status-en vergunninghouders wachten op woonruimte

Ongeveer 20.000 statushouders in de opvang en ruim 11.500 bewoners met een vergunning, wachten medio 2024 op woonruimte bij de hen al toegewezen gemeente. (Bron: COA) 

Ons standpunt over wonen

De taakstelling voor gemeenten moet blijven! Zonder deze huisvestingsplicht blijven statushouders te lang in opvanglocaties. Of worden ze weggestopt op sobere plekken. Het gevolg? Geen contact met Nederlandstalige buren, wat integratie bemoeilijkt.

placeholder

Een zachte landing in Nederland

Jan-Willem en Liselore Burgmans stelden hun huis graag open voor een vluchteling. Ze gaven zich op als gastgezin en bleken al snel een match met de Syrische Dawood. Sinds drie maanden woont Dawood bij het echtpaar en hun twee kinderen. Dawood: 'Ik voel me niet langer alleen in Nederland.'
...

Uitgelegd: vluchtelingen en de wooncrisis

Zijn vluchtelingen de oorzaak van de woningcrisis? Het korte antwoord is nee. Lees hier hoe het zit. 

Er is maar één oorzaak van de woningcrisis: het falende woonbeleid. De afgelopen jaren is er te weinig sociale huur gebouwd. Ook zijn er meer gescheiden gezinnen, alleenstaanden, en ouderen die zelfstandig blijven wonen. Ja, asielmigratie draagt bij aan de vraag naar meer woonruimte. Maar dat is niet meer dan vijf tot tien procent van het totaal aan sociale huurwoningen. 

Zo ondersteunen wij vluchtelingen in hun nieuwe woonplaats

Wanneer vluchtelingen naar hun eigen woning verhuizen, komt er ontzettend veel op hen af. Van het leren van de Nederlandse taal tot aan de weg vinden in het doolhof van alle wetten en regels. Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat zij er niet alleen voor staan.

Onze thema's

placeholder

Werken

placeholder

Gezinshereniging

placeholder

Migratiedeals

placeholder

Opvang asielzoekers