placeholder

Wonen

In Nederland is een woningtekort en dat is een ingewikkeld probleem! Sommige mensen wachten jarenlang op een (sociale) huurwoning, en dan kan het oneerlijk voelen als statushouders opeens wél een huis krijgen toegewezen. Maar ligt het wel zo simpel? We leggen uit hoe het zit. 

Wat is er aan de hand?

We hebben een woningtekort in Nederland. Het tekort aan woningen is zo groot, dat het tekort bijna net zo groot blijft als er helemaal geen asielzoekers meer naar Nederland komen. Asielzoekers veroorzaken de schaarste niet. Zij zijn dus niét de oorzaak van de woningcrisis. Er is maar één oorzaak, en dat is het gefaalde woonbeleid van de afgelopen jaren. 

placeholder

Waar of niet: minder asielzoekers, minder woningcrisis?

Iedereen maakt zich zorgen over het tekort aan woningen in Nederland. En vanuit die zorgen zijn veel mensen kritisch op het aantal asielzoekers in ons land. Zijn asielzoekers de oorzaak van het woningtekort? Het korte antwoord is: nee. We leggen uit hoe het zit.

...

Belangrijk cijfer

placeholder

van de sociale huurwoningen gaat naar andere woningzoekenden

Ongeveer 90% van alle sociale huurwoningen gaat niet naar vluchtelingen, maar naar andere woningzoekenden. Met andere woorden: statushouders maken slechts gebruik van een klein deel van het totaal aantal sociale huurwoningen in een gemeente. Dit kan per gemeente wel verschillen. (Bron: COA)

Ons standpunt over wonen

De wooncrisis duurt nog wel even! Daarom moeten we zoeken naar alternatieve woonruimtes, zoals containerwoningen en tijdelijk omgebouwd leegstaand vastgoed.

placeholder

Tahira stuurde haar buren een kaartje: komen jullie eten?

Vanaf het moment dat de Syrische Tahira (43) hier is, voelt ze zich Nederlander. Maar echt verbinding maken met Nederlanders is best lastig, ervaarde ze. De moed zakte haar bijna in de schoenen, tot ze buurvrouw Wendel (27) tegenkwam in de lift. ‘Zij bood me een opening om contact te zoeken.’

...

Uitgelegd: vluchtelingen en de wooncrisis

Moeten woningzoekenden langer wachten omdat vluchtelingen voor gaan? Het eenvoudigste antwoord op deze vraag is: ja. Maar de werkelijkheid is genuanceerder. Lees hoe het zit.

Onze steun bij wonen

Wanneer vluchtelingen naar hun eigen woning verhuizen, komt er ontzettend veel op hen af. Van de Nederlandse taal leren tot aan de weg vinden in het doolhof van alle wetten en regels. Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat vluchtelingen er niet alleen voor staan.  

Onze thema's

placeholder

Werken

placeholder

Gezinshereniging

placeholder

Migratiedeals

placeholder

Opvang asielzoekers