Ali zorgde voor hete soep en warmte in een kille winter

Ali… Dat was die geweldige vrijwilligster die – toen hij ziek en uitgeput op de bank hing – voor de deur stond. Met een pan soep.
Shermin Amiri schreef een Ode aan Ali. Een Ode aan al onze vrijwilligers: omdat het zaterdag Nationale Vrijwilligersdag is.

We kennen allemaal iemand in ons leven die zich onvoorwaardelijk inzet voor de medemens, de pareltjes die maatschappelijk betrokken zijn en altijd een steentje willen bijdragen. Voor zulke mensen is de waardering van diegenen voor wie ze zich inzetten de hoogste beloning. Zaterdag 7 december is Nationale Vrijwilligersdag. dé dag waarop je de kans krijgt om jouw waardering uit te spreken.

Ruim acht jaar geleden verhuisde ik van het AZC naar het dorp waar ik nog steeds woon. Door VluchtelingenWerk ben ik in contact gekomen met een vrijwilligster. Een lieve en rustige dame die op een onzichtbare manier altijd aanwezig was om mij en nog een andere nieuwkomer bij te staan en thuis te laten voelen. Sinds ik haar ken, zijn er momenten geweest die ik nooit zal vergeten en die voor altijd een bijzondere plek in mijn hart en gedachten zullen hebben.

Haring met uitjes

Taal en cultuur zijn niet het enige waaraan je hier als nieuwkomer moet wennen. Voor iemand uit het Midden-Oosten is het klimaat in Nederland net zo ingewikkeld als lange klanken en haring met uitjes. Op een van de koude avonden in december, zo’n 6 jaar geleden, lag ik grieperig op de bank en had ik zelfs geen kracht om voor een warme maaltijd te zorgen. Toen klopte ineens iemand op de deur, ik deed open en daar stond zij met een pan warme en heerlijke soep op de stoep. Een hartverwarmend gebaar om te laten zien dat ik niet alles alleen hoefde te doorstaan.
Toen ik mij veilig genoeg voelde in Nederland om de eerste stappen te zetten richting een betere toekomst, was Ali degene die mijn uitgestoken hand aannam en mij in contact bracht met een boekwinkel waar ik als winkelmedewerker mocht werken. Dat was mijn eerste vrijwilligerswerk in Nederland, het gaf mij dat bijzondere gevoel: het gevoel dat je erbij hoort.
Een van de meest bijzondere ervaringen in mijn leven heb ik te danken aan haar. Ik mocht als vrijwilliger mijn tijd doorbrengen in de wereld van de bijzondere bewoners van een zorgcentrum. Daar leerde ik dat we de angst voor het onbekende moeten doorbreken om de schoonheid van het leven te kunnen omarmen.

Zoveel parels

Vrijwilligster Ali… Zij zorgde voor hete soep en warmte in die kille winter. Zij was voor mij een licht in de duisternis. Dankzij haar zag ik weer licht. Dankzij haar zag en voelde ik de onmetelijke waarde van vrijwilligerswerk.
Ali is één van die parels van VluchtelingenWerk, een vrijwilligersorganisatie waar ik met veel plezier voor werk. Omdat er zoveel parels werken.
Dank je wel Ali. Dank jullie wel allemaal, lieve vrijwilligers van VluchtelingenWerk.


Shermin Amiri vluchtte in 2011 vanuit Iran naar Nederland. Hij is nu senior teamleider bij VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland.

donderdag 5 december 2019