Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

  • Koos (62) :
    'Thuisgekomen was ik één en al enthousiasme'
dinsdag 25 juli 2017

Column Armen Melkonian I Waarom ik moest vluchten uit Syrië

Wil jij jouw verhaal vertellen op Facebook? Op die vraag heb ik meteen ja gezegd. Want ik hoop dat we er samen voor kunnen zorgen dat meer vluchtelingen zoals ik, die gevlucht zijn maar nog steeds gevaar lopen, ook een veilig thuis vinden in Europa. Het is niet gemakkelijk om alles te vertellen, zo in de openbaarheid. Maar het is hard nodig. Ik kan nu eindelijk léven, genieten, werken aan mijn toekomst. Zonder angst. Dat gun ik anderen ook. De komende weken vertel ik mijn vluchtverhaal in filmpjes en in columns. Hieronder de eerste, over de oorlog in Syrië.

Column 1: waarom ik weg moest

De oorlog in Aleppo was overal. Onze straat is twee keer gebombardeerd. Het was levensgevaarlijk om in de wijk rond te lopen, kogels konden overal vandaan komen. Oud-Aleppo, waar ik in een prachtig boutiquehotel werkte, werd platgebombardeerd. Op een gegeven moment stond bijna geen enkel gebouw rond het hotel meer overeind. Toch bleef ik elke dag naar werk gaan. Het was ook een vlucht van alle negativiteit in mijn familie nadat ik uit de kast was gekomen. De Armeense, orthodox-christelijke gemeenschap is bekrompen, accepteert homoseksualiteit niet. Sommige familieleden wilden me genezen van ‘de ziekte in mijn hoofd’, namen me mee naar artsen voor antidepressiva. Zelf ben ik nog steeds christen, maar ik weet dat homoseksueel zijn geen keuze is. Ik ben zo geboren.

Voor de oorlog liep ik het gevaar de gevangenis in te gaan vanwege mijn geaardheid. Politieagenten deden zich als gay voor om je uit de tent te lokken. Dat is ook bij mij paar keer gebeurd, maar ik kon mezelf gelukkig vrijkopen. De autoriteiten waren corrupt, wilden zo geld verdienen.

Toen ik nog in Syrië was, werd vanwege de oorlog het leven steeds gevaarlijker, ook voor gays. Gruwelijk, hoe IS-strijders omgingen met mensen die ze verdachten van homoseksualiteit. De strijders lieten deze mensen voorkomen bij hun islamitische rechter. Na een veroordeling brachten ze de mannen naar het hoogste gebouw in de stad en gooiden ze hen naar beneden. En als ze dan nog niet dood waren, bekogelden de strijders hen met stenen.

IS, de bombardementen en mijn familie die zich verschrikkelijk schaamde voor mijn geaardheid: ik zag geen andere uitweg meer, ik móést weg.

Video 'Waarom ik moest vluchten'

 

Waarom ik moest vluchten uit Syrië I Together for Refugees I VluchtelingenWerk Nederland

Meer lezen

Meer over Armen

Armen Melkonian

Armeens, geboren in Syrië

Gevlucht uit Aleppo naar Libanon

2 jaar in Libanon gewoond

Sinds 1,5 jaar in Nederland

In Syrië afgestudeerd aan de hotelschool en opleiding interior designing

Start in september in Nederland aan de hotelschool The Hague

Zingt in het Amsterdam Gay Men’s Chorus

Speelt in een muzikale locatievoorstelling Bleekneusjes over een Bio VaKantieoord

Vrijwilliger in het Tropenmuseum (gids) en bij VluchtelingenWerk (tolk)

Deel dit met anderen