Eritrea: onderdrukking en eindeloze dienstplicht

Vlag van EritreaEritrea kent een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. De dienstplicht, die meer dan tien jaar kan duren, is voor velen een reden om te vluchten.

Waarom vluchten mensen uit Eritrea?

Eritrea wordt ook wel het Noord-Korea van Afrika genoemd. Sinds 1993 zijn er geen nationale verkiezingen meer gehouden.

  • Veel mensen ontvluchten Eritrea vanwege de dienstplicht. Deze duurt officieel achttien maanden, maar kan in de praktijk oplopen tot meer dan tien jaar. Daarnaast blijft een Eritreeër tot z'n vijftigste als reservist dienstplichtig. Deserteurs en dienstweigeraars worden wreed bestraft en ook familieleden lopen het risico te worden opgepakt.
  • Eritreeërs mogen hun land niet verlaten zonder toestemming van de Eritrese autoriteiten. Ze moeten eerst een uitreisvisum aanvragen. In de praktijk krijgt echter bijna niemand zo’n uitreisvisum. Wie het land illegaal probeert te ontvluchten, loopt de kans te worden neergeschoten.

Geef nepnieuws geen kans en help mee met een gift

VluchtelingenWerk komt op voor de belangen van vluchtelingen in Nederland. Dat doen we onder andere door gevraagd en ongevraagd de publieke discussie te voeden met de juiste cijfers en informatie. Jouw steun is onmisbaar voor ons werk. Help mee en doe een gift.

Ja, ik help mee!

 

Belangrijkste groepen waarvoor gevaar dreigt

  • Kritiek op de regering wordt niet getolereerd. Critici van het regime lopen een groot risico om te worden opgepakt en slachtoffer te worden van marteling en mishandeling.
  • Er is geen persvrijheid, hierdoor lopen kritische journalisten gevaar.
  • In Eritrea worden niet alle religies erkend. Religieuze minderheden lopen hierdoor het risico te worden vervolgd.
  • Deserteurs, dienstweigeraars en hun familie lopen kans te worden opgepakt en mishandeld.

Cijfers

  • Wereldwijd zijn 486.200 Eritreeërs op de vlucht (bron: UNHCR). Cijfers over 2017, uitgebracht in 2018
  • Tussen augustus 2017 en juli 2018 doen 22.280 Eritreeërs (bron:IND) een asielaanvraag in Europa (dat is EU en Noorwegen en Zwitserland)
  • In 2018 vragen tot en met oktober 3.539 Eritreeërs asiel aan in Nederland (IND, oktober 2018; nieuwere cijfers zijn er nog niet)
  • In maart 2017 wonen in Nederland 20.000 mensen met een Eritrese achtergrond (born: CBS). Op 1 januari 2018 stonden bijna 15.000 Eritreeërs ingeschreven in de bevolkingsadministratie (bron: SCP). Het werkelijke aantal is waarschijnlijk groter. Omdat Eritrea pas in 1993 onafhankelijk werd, worden degenen die daarvoor zijn geboren als Ethiopisch geregistreerd.
Meer informatie

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: