Eritrea: onderdrukking en eindeloze dienstplicht

Vlag van EritreaEritrea kent een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. De dienstplicht, die meer dan tien jaar kan duren, is voor velen een reden om te vluchten.

Waarom vluchten mensen uit Eritrea?

 • Veel mensen ontvluchten Eritrea vanwege de dienstplicht. Deze duurt officieel achttien maanden, maar kan in de praktijk oplopen tot meer dan tien jaar. Daarnaast blijft een Eritreeër tot z'n vijftigste als reservist dienstplichtig. Deserteurs en dienstweigeraars worden wreed bestraft en ook familieleden lopen het risico te worden opgepakt.
 • De persvrijheid en vrijheid van meningsuiting worden vergaand beperkt. De partij van president Afewerki (de PFDJ) is de enige politieke partij in het land. Er zijn geen onafhankelijke maatschappelijke organisaties en onafhankelijke mensenrechtenonderzoekers mogen het land niet in.
 • Eritreeërs mogen hun land niet verlaten zonder toestemming van de Eritrese autoriteiten. Ze moeten eerst een uitreisvisum aanvragen. In de praktijk krijgt echter bijna niemand zo’n uitreisvisum. Wie het land illegaal probeert te ontvluchten, loopt het risico te worden opgepakt. Ondanks deze risico´s ontvluchten vele Eritreeërs hun land.

Geef nepnieuws geen kans en help mee met een gift

VluchtelingenWerk komt op voor de belangen van vluchtelingen in Nederland. Dat doen we onder andere door gevraagd en ongevraagd de publieke discussie te voeden met de juiste cijfers en informatie. Jouw steun is onmisbaar voor ons werk. Help mee en doe een gift.

Ja, ik help mee!

 

Belangrijkste groepen waarvoor gevaar dreigt

 • Kritiek op de regering wordt niet getolereerd. Critici van het regime lopen een groot risico om te worden opgepakt en slachtoffer te worden van marteling en mishandeling.
 • Er is geen persvrijheid, hierdoor lopen kritische journalisten gevaar.
 • In Eritrea worden niet alle religies erkend. Religieuze minderheden, zoals Jehova's getuigen en leden van de Pinkstergemeente, lopen hierdoor het risico te worden vervolgd. Maar ook leden van erkende religies worden soms willekeurig gearresteerd en vastgehouden vanwege hun religieuze overtuiging.
 • Deserteurs, dienstweigeraars en hun familie lopen kans te worden opgepakt en mishandeld.

Cijfers

 • Wereldwijd zijn eind 2019 505.134 Eritreeërs vluchteling, en is over 71.000 asielverzoeken nog niet beslist (bron: UNHCR. Global Trends 2019)
 • In 2019 doen 11.810 Eritreers een asielaanvraag in Europa (bron: Eurostat)
 • In 2019 vragen 501 Eritreeërs asiel aan in Nederland, in 2020 tot en met september zijn dat er 253  (bron: IND Asylum Trends)
 • Op 1 januari 2020 wonen in Nederland 20.978 mensen met een Eritrese achtergrond (bron: CBS).
Meer informatie

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: