Turkije: toegenomen repressie en vervolging

Vlag van TurkijeSinds de mislukte couppoging in Turkije in de zomer van 2016 is het aantal asielaanvragen door Turken in Europa en in Nederland aanzienlijk toegenomen. In 2018 vroegen 1.301 Turken asiel aan in Nederland.

In eerste instantie waren voornamelijk (vermeende) Gülenisten het doelwit van de zuiveringen die volgden na de couppoging,  maar na verloop van tijd liepen alle politieke opposanten van de Turkse regering – onder leiding van Recep Tayyip Erdoğan – het risico vervolgd te worden. Doordat er ook zuiveringen hebben plaatsgevonden onder rechters is de rechtstaat in Turkije sterk onder druk te komen staan en is de onafhankelijkheid van de rechtspraak niet langer gegarandeerd.

Waarom vluchten mensen uit Turkije?

Het toegenomen aantal asielaanvragen heeft te maken met het feit dat (vermeende) aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen – die door de Turkse regering als het brein achter de couppoging gezien wordt – een grote kans lopen om vervolgd te worden door de Turkse overheid. Naast deze (vermeende) Gülenisten lopen ook critici van het regime, waaronder (pro-)Koerdische opposanten, journalisten, sociale mediagebruikers, mensenrechtenverdedigers en vakbondsvertegenwoordigers een risico op vervolging door de Turkse autoriteiten.
Volgens Amnesty International zitten op het moment zo’n 57.000 verdachten in de gevangenis in afwachting van hun proces en zijn rond de 130.000 ambtenaren ontslagen.

Belangrijkste groepen waarvoor gevaar dreigt

  • (Vermeende) Gülenisten;
  • Critici van de regering zoals (pro-)Koerdische opposanten, journalisten, sociale mediagebruikers, mensenrechtenverdedigers en vakbondsvertegenwoordigers;
  • Dienstplichtweigeraars: militaire dienstplichtweigering en desertie zijn strafbaar. De Turkse wet kent nog altijd niet de mogelijkheid van vervangende dienstplicht voor gewetensbezwaarden.

Cijfers

  • In 2018 vroegen 1.301 Turken asiel aan in Nederland (Bron: IND Asylum Trends)
  • In heel Europa werden in de periode van nov 2017 tot en met oktober 2018 22.750 eerste asielaanvragen door Turken ingediend (Bron: Eurostat)

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in nieuws over vluchtelingen en asielzoekers? Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief.

Ja, ik blijf graag op de hoogte >>


Meer informatie

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: