, 28 mei 2020

100 gemeenten willen vluchtelingenkinderen uit Griekenland opvangen

100 Nederlandse gemeenten roepen het kabinet op alleenstaande kinderen uit de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland over te nemen. Het verzet onder gemeenten tegen de weigering van het kabinet om vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen, verdubbelde in een maand. De 100 gemeenten hebben samen ruim 8 miljoen inwoners.
placeholder

Nieuwe gemeenten en provincies

De gemeente Brunssum is de 100e gemeente die zich, bij monde van burgemeester, college en/of gemeenteraad bij de coalitie van welwillende gemeenten heeft aangesloten. Gemeenten die zich aansluiten bij de coalitie doen een appèl op het kabinet om ook kinderen in Nederland op te vangen of zijn bereid een deel van de kinderen in hun gemeente op te vangen. Zo sloten ook Waddinxveen, Kapelle, Noordenveld en Hattem zich in de afgelopen dagen bij de coalitie aan. Naast gemeenten laten ook provincies van zich horen. De provincies Noord-Holland, Utrecht en Drenthe zijn voor opvang in Nederland. Vandaag stemmen onder meer de gemeenteraden van Noordoostpolder, Roosendaal, Dronten, Terneuzen en Krimpenerwaard over aansluiting bij de coalitie.

Oproep aan andere gemeenten

Deze brede steun onder gemeenten en provincies laat duidelijk zien dat er groot draagvlak is in de Nederlandse samenleving voor het overnemen van deze kinderen, zeggen VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling. “Het draagvlak voor het opnemen van deze kinderen blijft groeien en de roep om actie is eensgezind. Inmiddels hebben 100 gemeenten in Nederland een duidelijk statement gemaakt. Nederland moet óók een deel van deze kwetsbare kinderen overnemen. We roepen gemeenten die nog geen standpunt hebben ingenomen op zich ook aan te sluiten bij de coalitie. Samen kunnen zij een krachtig signaal aan het kabinet afgeven: toon solidariteit in Europa, met deze kinderen op de vlucht, met Griekenland én met andere Europese landen die al wel kinderen opvangen.” 

Draagvlak blijft hard groeien

Opvallend is dat er ook veel draagvlak is onder lokale afdelingen van partijen die zich landelijk verzetten tegen relocatie van de vluchtelingenkinderen. Zo zijn er 75 lokale CDA-afdelingen die de oproep van de ‘Coalition of the Willing’ steunen. Afgelopen dinsdag 28 mei deed CDA-wethouder Klaas Valkering (Bergen/ Noord-Holland) in Trouw een oproep aan zijn partij om terug te komen op het standpunt dat er geen kinderen uit Griekenland door Nederland moeten worden opgenomen. Die oproep deed Valkering namens 40 lokale CDA-afdelingen.

Nederlandse plannen niet haalbaar

De door het kabinet toegezegde hulp bij het opzetten van een voogdijsysteem is volgens Nederlandse hulporganisaties geen alternatief voor acute relocatie van kwetsbare kinderen, zo schreven 15 organisaties gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Griekse organisaties tonen zich zeer kritisch over de haalbaarheid van het Nederlandse plan. Zo zijn sinds 2016 voor slechts 95 alleenstaande kinderen Griekse pleeggezinnen gevonden, ondanks grote inspanningen. Het vinden van voldoende geschikte voogden is in dit land, met haar eigen problematiek en grote aantallen alleenstaande vluchtelingen, een welhaast onmogelijke opgave. Er zijn te veel kinderen die nu acuut bescherming nodig hebben.

Steeds meer acties

Leadzanger Joshua Nolet van Chef'Special organiseert sinds vorige week een wekelijks online protest, elke maandag om 11.55 uur. Hiermee vraagt de zanger aandacht voor de opvang van 500 vluchtelingenkinderen. Zijn oproep wordt onder meer gesteund door honderden volgers en BN’ers als Ruben van der Meer, Candy Dulfer en Typhoon. In Harlingen demonstreert de Friese coalitie ‘500 chorus’ elke donderdagavond voor opvang in Nederland. Op 14 mei demonstreerden zo’n 150 mensen in Haarlem voor de opvang van vluchtelingenkinderen en zal ook wekelijks herhaald worden. Ze vormden een menselijke ketting. Op 4 juni organiseert Typhoon een demonstratie in Den Haag. Diezelfde dag volgt een demonstratie in Amsterdam.