, 19 mei 2021

50.000 handtekeningen voor paspoort 'pardonners'

De petitie om 10.000 pardonners een Nederlands paspoort te geven is al 50.000 keer ondertekend. Een groep pardonners en VluchtelingenWerk Nederland startten de petitie #wijhorenerookbij om aandacht te vragen voor hun situatie en hen eindelijk volwaardig mee te laten doen in de samenleving. Ondanks de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer blijven circa 7.000 pardonners nog altijd in onzekerheid.
placeholder

Niet volwaardig meedoen

Zo'n 10.000 mensen die dankzij het generaal pardon in 2007 in Nederland mogen blijven hebben nog altijd geen Nederlands paspoort. Door een verandering in de regels voor naturalisatie kunnen wij nog altijd niet volwaardig meedoen in de samenleving. Ze werken, studeren, betalen belasting en voelen zich Nederlander, maar mogen het nog altijd niet zijn. Ze mogen niet stemmen bij landelijke verkiezingen, en lopen tegen allerlei obstakels aan bij het reizen, trouwen, solliciteren of het aanvragen van een hypotheek.

#wijhorenerookbij

Met de campagne en petitie #wijhorenerookbij voeren pardonners en VluchtelingenWerk actie om hen na 14 jaar eindelijk een Nederlands paspoort te geven. VluchtelingenWerk Nederland is blij met de overweldigende steun voor deze grote groep mensen die zich al jaren vergeten voelen. Yosef (29) is een van de gezichten van de campagne: "Ik ben ontzettend blij dat er zoveel steun is en dat zoveel mensen hier graag verandering in zien! Dit geeft veel mensen die in dezelfde situatie zitten weer hoop. Die durven zich nu ook uit te spreken omdat ze zien dat we gehoord worden."

Geen oplossing voor meerderheid

Onlangs liet staatssecretaris Broekers-Knol weten dat er een oplossing komt voor pardonners die minderjarig waren toen zij een verblijfsvergunning kregen. Circa 7.000 pardonners zijn hiermee nog steeds niet geholpen. Ondanks de eerdere steun van een kamermeerderheid voor een motie van het CDA en de SP om alle 10.000 pardonners alsnog een paspoort te geven. Yosef: "Ik kan er niet mee leven dat ik nu wel een paspoort krijg en duizenden anderen niet. We blijven dan ook blijven doorgaan tot dit voor iedereen is opgelost!"