Beloetsjistan kwam ineens erg dichtbij | Column taalcoach Edith Tulp
Totdat iemand Keyya op het idee bracht om naar Nederland te vluchten, had hij nog nooit van ons land gehoord. Ook in Afrika kwam ik geregeld mensen tegen die geen flauw idee hadden van ons bestaan. We wanen ons het middelpunt van de wereld, maar niets is minder waar.
Antiek reisverslag
Net zo min wist ik tot voor kort dat Beloetsjistan bestond. Officieel doet het dat ook niet – het is een provincie van Pakistan en Iran – maar eeuwenlang was het een zelfstandige natie. Navraag in mijn vriendenkring levert één iemand op die over Beloetsjistan las in een antiek reisverslag over de zijderoute. Ik vraag me af wat ik – stel dat ik naar Beloetsjistan was gevlucht – daar als eerste zou leren.
Rare vragen
Ik blader wat door Keyya’s Nederlandse taalboek. Behalve onze taal in al zijn aspecten, wordt daarin ook over andere dingen onderwezen. Bijvoorbeeld over hoeveel koffie Nederlanders per jaar drinken. 150 tot 250 liter? Is dat per hoofd van de bevolking, per jaar? En hoe berekenen ze dat? En er staan meer curieuze zaken in. Zo vragen ze hoe lang de Amazone is, hoeveel Nederlandse woorden er in de Indonesische taal voorkomen en hoeveel mensen er Nederlands spreken. De keuze is hier uit 17, 21 of 23 miljoen mensen. Lopen al die mensen met een diploma Nederlands op zak? En tellen ze zuigelingen ook mee? Of is het als een extra stimulans bedoeld: hoe meer er Nederlands spreken hoe beter je je best gaat doen. Wat een rare vragen.
Joodse synagoge
Keyya, ondertussen, leert op zijn eigen manier. ‘Daar zou ik wel eens naar toe willen,’ zegt hij als we op een wandeling door Amsterdam langs een Joodse synagoge komen. Dus bezoeken we de Portugees Israëlitische synagoge op het Jonas Daniël Meijerplein. Allebei zijn we onder de indruk van dit prachtige bouwwerk dat sinds de 17e eeuw nog intact is. Na afloop vraag ik hem wat nu de meeste indruk heeft gemaakt. ‘Dat de Joden zo goed in staat zijn geweest om dit te behouden,’ zegt hij. Ja, beaam ik en ik wil hem vertellen over de vervolging van de Joden en de Holocaust. Maar dat hoeft niet. ‘Uit Amsterdam alleen zijn meer dan 60.000 Joden gedeporteerd en vermoord,’ onderwijst hij mij. ‘Wat ze de mensen hebben aangedaan is genocide. Daarom raakt me dat zo. In Beloetsjistan is nu een genocide aan de hand.’ Keyya brengt Beloetsjistan ineens erg dichtbij.
- Meer columns van Edith lezen? Hieronder staan ze op een rij.
Ook vrijwilliger worden?
Zoek hier naar vrijwilligersvacatures bij jou in de buurt.