Column, 28 september 2017

Buiten het boekje | Column taalcoach Irene Wing Easton

Irene Wing Easton is schrijfster én taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland. In haar columns schrijft Irene over de bijzondere ontmoetingen en belevenissen met haar Syrische taalmaatje Alzina.
placeholder

Aardappels en laptops

'Je mag nooit iets aan je taalmaatje geven.' Dat was een van de eerste instructies die ik als beginnend taalcoach kreeg. Natuurlijk vroeg ik naar het waarom. 'Als de ene taalcoach een laptop of zak aardappelen weggeeft en zijn taalmaatje vertelt dit aan een lotgenoot, dan verwacht die lotgenoot dat hij van zijn eigen taalcoach óók een laptop of zak aardappelen krijgt.'

Dichte gordijnen

Ja, dat is natuurlijk zo, ik vind het moeilijk maar besluit me eraan te houden. En dan wordt het zomer, éindelijk, want ik heb al vaak aan Alzina moeten uitleggen dat Nederlandse zomers meestal meer zon en minder regen bevatten. Maar nu loopt de temperatuur dan ook meteen flink op. Als ik die donderdag bij Alzina kom heeft ze de gordijnen dicht. 'Sorry', zegt ze, en maakt gordijn-open- en-dicht-gebaren. Uit haar uitleg begrijp ik dat ze van haar buurtgenoten geleerd heeft dat je zo de warmte uit huis houdt, maar het eigenlijk een raar gezicht vindt.  Ik leg haar uit dat dit inderdaad een nuttige Nederlandse gewoonte is.

Met de ventilator op de fiets

In de dagen na mijn bezoek blijft het tropisch warm, er is sprake van een hittegolf. Ik denk vaak aan het gezin in de kleine woning die de hele dag pal in de zon staat. Wanneer Alzina me appt dat ze ziek op bed ligt, kan ik me niet langer inhouden. Ik pak onze ventilator, spring ermee op de fiets en sta even later met het ding bij Alzina op de stoep.  Ik besef dat ik buiten mijn boekje ga, je mag niks weggeven. Dan krijg ik een ingeving.

Afkoelende lening

'Je mag hem lénen', zeg ik, terwijl ik het apparaat overhandig. Alzina kijkt me stralend maar niet begrijpend aan. Dit keer leg ik niet eerst uit wat het woord betekent. We steken de stekker in het stopcontact en laten ons toeblazen.

Ook vrijwilliger worden?