Column, 13 september 2018

Kijk uit voor de cursus | Column taalcoach Irene Wing Easton

Irene Wing Easton is schrijfster én taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland. In haar columns schrijft Irene over de bijzondere belevenissen met haar Syrische taalmaatjes Alzina en Yara.
placeholder

Kijk uit voor de cursus

'Twee van de drie kinderen wil binnen spelen.' De man op het videofilmpje van de online taalcursus zegt de zin hardop terwijl de tekst ook nog naast hem afgebeeld staat. 'Wil?' Mijn taalmaatje Yara schudt haar hoofd: 'Dat is fout, het moet willen zijn.' En ze heeft gelijk.

Onvoldoendes

Yara volgt een online taalcursus. Je mag de toets drie keer herkansen en dezelfde toets dus in totaal vier keer maken. Yara maakt toetsen en soms blijft ze de score "onvoldoende" krijgen en dat kan ze niet uitstaan. Dan komt ze bij mij en kijken we er samen naar. Vandaag dus ook. Ik moet zeggen dat de keren dat ík de toets honderd procent goed maak, op de vingers van één hand te tellen zijn. Vaak zie ik vragen die je op verschillende manieren kunt opvatten. Maar goed, dat is nog niet eens het ergste.

In de war

Iets verderop in de cursus staat er "tijden" in plaats van "tijdens". 'Nou, ze maken best veel fouten', mopper ik. 'Daar zou een cursist toch van in de war raken, zeg.' Yara pakt haar mobiel. 'Ik stuur altijd een app als ik een fout zie. Ze zijn er blij mee.' En dan laat ze me een heleboel appjes zien, ze scrolt en scrolt maar door. Ongelooflijk, ik zit met open mond te kijken. Wié is hier nu Nederlands aan het leren?

Broodwinning

'Maar word jij daarvoor betaald?', vraag ik haar. 'Nee', lacht ze, en blijft lachen, ze ligt gewoon in een deuk. Het idee dat zij betaald zou worden voor Nederlandse woorden! Ik kan er helemaal niet om lachen. 'Ja maar Yara, jij betáált wel voor die taalcursus die dus aardig wat taalfouten bevat.' Nu is ze stil. Ik ben dat ook. Ik denk na over de vele vluchtelingen die ons land binnenkomen en die allemaal Nederlands moeten leren. De een z’n dood, is de ander z’n brood: er wordt flink verdiend aan deze mensen.

Nipt voldoende

Als Yara me enige maanden later vertelt dat ze een gratis extra cursus mag doen vanwege al haar hulp, ben ik heel blij voor haar. Het is me duidelijk, ook de cursus moest het nog even leren; niet alleen de taal maar ook hoe je met mensen omgaat. Krijgen ze toch een voldoende van me.

Ook vrijwilliger worden?