Column, 10 april 2018

Spannende examens | Column Irene Wing Easton

Irene Wing Easton is schrijfster én taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland. In haar columns schrijft Irene over de bijzondere belevenissen met haar Syrische taalmaatjes Alzina en Yara.
placeholder

Spannende examens

Mijn taalmaatje Yara gaat binnenkort het inburgeringsexamen maken voor het onderdeel "Lezen en Luisteren". Samen gaan we aan de slag met online oefenexamens. We buigen ons over het eerste filmpje en zien een jongeman en een oudere vrouw die in een wachtkamer zitten. De vrouw heeft haar handtas op schoot en glimlacht naar de jongeman. "Ik moet even naar het toilet, kunt u zo lang op mijn tas passen?" De jongeman kijkt vriendelijk terug. "Dat kan ik helaas niet voor u doen, ik ben namelijk zo aan de beurt." Einde filmpje.

Vol vertrouwen

Er komen vier zinnen in beeld van wat er nu gaat gebeuren. A: De vrouw geeft haar tas aan de jongen. "Néé", roept Yara. Zij heeft het al gezien. "Het is C! De vrouw neemt de tas mee naar het toilet." Ruim binnen de tijd heeft Yara het juiste antwoord gevonden. Ik steek mijn duim op, juich en we lachen naar elkaar. Dit gaat helemaal goed komen!

Toch?

Tanks en treinen

Wanneer Yara in de trein zit, op weg naar haar inburgeringsexamen, rijden er tanks mee. Mortiervuur klinkt. Door het raam glijden gebouwen langs, half in puin. Ze schrikt als er vlakbij een bom inslaat. Tante, die met Oma naast Yara in de schuilkelder zit, begint te huilen. Oma staart wezenloos voor zich uit. Yara luistert geconcentreerd naar de stemmen op straat. "We moeten hier weg." Ze strompelen naar buiten, knipperend tegen het daglicht kijken ze om zich heen. Er passeren gammele auto’s, met een laadbak waaruit mensen en spullen puilen. Magere vrouwen, oude mannen en kleine jongetjes, met vodden van kleren, lopen erachteraan. Yara duwt haar tante een tas in de handen. "Als Oma niet meer kan lopen, zullen we haar om de beurt op de rug nemen."

"U nadert station Zwolle", schalt de luidspreker.

Een hoofd vol zorgen

Later die dag krijg ik een appje van Yara: "Het ging niet goed, ik stress." Na nog eens drie dagen krijg ik weer een appje: "Ik ben geslaagd!" Met zoveel zorgen in je hoofd, tóch je inburgeringsexamen halen. Dan ben je wat mij betreft een superkanjer.

Ook vrijwilliger worden?