Column, 9 oktober 2018

Wie is er zwanger? | Column taalcoach Irene Wing Easton

Irene Wing Easton is schrijfster én taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland. In haar columns schrijft Irene over de bijzondere belevenissen met haar Syrische taalmaatjes Alzina en Yara.
placeholder

Krantenkoppen

Als ik een Bekende Nederlander was geweest, dan hadden telelenzen mijn boodschappen al bij de band van de kassa vastgelegd. Dan hadden jullie morgen in de bladen of kranten koppen gelezen als: 'Irene zwanger van een tweeling?' Of 'Irene nú al Oma?' Niets is minder waar.

Muizen op kraamvisite

Vanmiddag nam ik met mijn taalmaatje een boek over Nederlandse gewoonten door. We bladerden langs Kerstmis, Koningsdag en Carnaval en kwamen via Verjaardagsfeestjes bij Kraamvisite. Er stond een plaatje bij van een moeder met een baby op de arm. En natuurlijk was er uitleg: 'Als er een kind wordt geboren, dan maak je eerst een afspraak als je op bezoek wilt gaan. Het bezoek krijgt beschuit met muisjes.' Yara sloeg haar handen op haar wangen. 'Muisjes? Eten jullie muisjes?'

Aan de bak

Tsja, toen kon de taalcoach weer flink aan de bak. Hadden de makers van het boek dit nou niet kunnen voorkomen? Als ik bedenk hoeveel tijd ik kwijt ben met uitleggen van Nederlandse woorden die een dubbele betekenis hebben. Echt, wat mij betreft is het tijd voor De Grote Herziening Der Nederlandse taal.

Leve Google Translate

Het was eenvoudig uit te leggen dat de beschuiten met muisjes gelukkig niets met de bekende diertjes te maken hebben. 'Maar wat ís het dan?', vroeg Yara maar door en door. 'Waarom eten mensen dit wanneer er een baby geboren is?' Als ervaringsdeskundige (moeder van vier) wist ik gelukkig iéts meer van deze muisjes af. 'Er zit anijs in, dat schijnt goed te zijn voor de borstvoeding.' Yara wilde weten wat anijs in het Arabisch is dus hup 'Google Translate' erbij gepakt. Daarna kwam er een vraag over de kleur. Waarom roze en lichtblauw?

Genderneutrale muisjes

Ik legde uit dat roze voor meisjes is en blauw voor jongens waarbij ik zelf meteen bedacht dat de firma De Ruijter nog niet genderneutraal bezig is. Maar dat heb ik niet aangekaart, daar hebben we het later nog wel eens over. Sommige dingen kun je moeilijk uitleggen. Je moet het meemaken. Dus heb ik vanmiddag boodschappen gedaan zodat we de volgende keer dat we bijeen komen, beschuit met muisjes gaan eten!

Ook vrijwilliger worden?