Gemeenten & Professionals, 23 april 2020

Arbeidscoach Miriam over VIP-deelneemster Shirin: “Ik zie haar groeien”

Arbeidscoach Miriam van Gorsel begeleidt Iraanse Shirin (38) op weg naar werk. Shirin heeft in Iran bijna 13 jaar als klinisch psycholoog gewerkt. Shirin is nu 2,5 jaar in Nederland en heeft de training VIP 2 gevolgd in Alkmaar. Miriam is arbeidscoach bij VluchtelingenWerk en heeft veel ervaring als HR manager. 
placeholder

Stap voor stap groeide mijn zelfvertrouwen

Shirin vertelt: “In het begin kon ik niet goed Nederlands praten en was ik bang. Ik had veel ervaring , een goede baan en een goed salaris in Iran. Kon ik dat nog een keer in Nederland krijgen? Door de VIP-training leer je wat de mogelijkheden zijn en je oriënteert je op de arbeidsmarkt. Stap voor stap groeide mijn zelfvertrouwen.”

Deuren openen

De rol van arbeidscoach in dit proces is erg belangrijk vertelt Shirin. We vragen aan Miriam wat deze rol precies inhoudt.

Miriam vertelt: “Je motiveert, stimuleert en je denkt mee in welke stappen er genomen moeten worden richting de arbeidsmarkt. Je gaat samen ontdekken wat iemand kan én leuk vindt. Shirin wil haar vak als psycholoog in Nederland oppakken. Ze weet goed wat ze wil en ik begeleid haar om daar te komen.”

“Samen met Shirin onderzoeken we twee opties om te kijken wat het beste voor haar is. Ze is ingeschreven bij de VU om te gaan studeren. Hiervoor is er een diploma waardering nodig. Op basis daarvan kunnen we bepalen welke stappen er nodig zijn en om te kijken waar ze nu staat. Als arbeidscoach open je deuren, zo heb ik Shirin in contact gebracht met UAF (Het UAF ondersteunt vluchtelingen bij studie en werk), waar ze nu ook een contactpersoon heeft.”

“De tweede optie is dat we contact hebben gelegd met de GGZ om de mogelijkheden voor een opleidingsplek tot GGZ psycholoog te onderzoeken. Het is nu door het coronavirus helaas niet mogelijk om daar stage te lopen, maar als het weer kan dan mag Shirin daar meelopen. De komende maanden hopen we te weten wat de beste optie is voor Shirin: gaan studeren aan de VU of solliciteren naar een opleidingsplek bij de GGZ. 

Aanmoedigen

Wat betekent arbeidscoach Miriam nu voor VIP-deelneemster Shirin?

Shirin: “Miriam doet alles voor mij. Zonder begeleiding zou de VIP-training veel minder effectief zijn. Miriam is erg verantwoordelijk en ze moedigt me aan. Met hulp van Miriam ben ik bijvoorbeeld in contact gekomen met de GGZ. Ik zou daar graag stage willen lopen na de coronacrisis.”

Maar Shirin heeft ook zelf actie ondernomen en werkt nu elke vrijdag in het zorgcafé bij Dokters van de Wereld waar zij Iraanse en Afghaanse mensen met mentale zorgvragen helpt. Nu in de coronatijd doet ze dat telefonisch.

Shirin: “Op dit moment mis ik mijn vrijwilligerswerk en de inburgeringslessen op school. Online is er nu wel les, maar ik mis gewoon de mensen.”

Miriam: “Het is erg jammer dat we elkaar nu niet live kunnen zien, want we hebben een hele goede klik. We bellen nu 1 keer per week om alles door te nemen. Het is gaaf om haar te zien groeien. Als arbeidscoach kan ik concreet iets voor haar betekenen. Ze kan nu steeds beter Nederlands en ze is erg gemotiveerd en enthousiast. Shirin komt daarom wel op haar plek terecht.”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het VIP project neem dan contact op met coördinator arbeidsparticipatie Claudia Elsinga, e-mailadres celsinga@vluchtelingenwerk.nl.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie