Gemeenten & Professionals, 14 december 2017

AZC-kinderen in Hoogeveen krijgen grip

De afgelopen weken stond voor de kinderen van het AZC in Hoogeveen in het teken van ontspanning en grip krijgen op hun eigen leven.

In het kader van het project Eigen-Wijs deden zij mee aan de voorlichting TellMe, met de muziekactivitiet Samenspel, en als klap op de vuurpijl startte voor hen Time4You waarbij zij wekelijks een veilige plek hebben om activiteiten te ondernemen en van alles te bespreken wat hen bezig houdt.

 

Kinderen vertellen elkaar hun verhaal

De voorlichting TellMe werd 17 november gegeven op basisschool de Weidebloem en stond in het teken van kinderrechten en de asielprocedure. Bij deze voorlichting bleek hoe graag kinderen hun eigen verhaal willen vertellen. Tijdens het spelen van het memoryspel waarin de plaatjes de stappen in de procedure en betrokken instanties weergeven komen de gesprekken op gang. Er is herkenning alom en de kinderen vertellen elkaar in welke AZC's ze hebben gezeten en hoe ze naar Nederland zijn gekomen.

 

Honderden vrolijke gezichtjes
23 november is het tijd voor het slotconcert van Samenspel in de Tamboer. Honderden vrolijke gezichtjes, handen in de lucht, stampen op de vloer: de kinderen zongen, samen met kinderen uit Balk, Zweeloo en Hardenberg, de sterren van de hemel. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders straalden van trots. De Palestijnse Mina genoot van haar zesjarige dochtertje: ‘Het was zo fijn om haar zo gelukkig te zien en weer te zien lachen. Dat betekent alles voor een moeder.' 

 

Glunderende jongensogen
Tot slot op 6 december de opening van Time4You, waar in de voorbereiding nauw is samengewerkt met COA en bassischolen om af te stemmen en te kijken waar de kracht van Time4You kan bijdragen. Het team betrokken vrijwilligers heeft tot in de puntjes de opening voorbereid en vol verwachting wachten de kinderen tijdens het kleuren van een kleurplaat wat er komen gaat. Er volgt een uitleg van Time4You, en een aantal kennismakingsactiviteiten. Het is prachtig om te zien hoe een jongetje als hij wordt opgehaald verteld aan zijn moeder wat ze gedaan hebben. We verstaan er niks van, maar de glunderende ogen spreken voor zich. Deze kinderen komen zeker volgende week weer. Langzaam zullen we de band verder opbouwen, er zijn voor de kinderen en ze begeleiden waar nodig.