Gemeenten & Professionals, 25 oktober 2018

Bijzondere première A KISS: een film die verbinding zoekt

Kattenkwaad uithalen en avonturen beleven met je vrienden: drie tieners die leven in een asielzoekerscentrum. Voeg een grote hoeveelheid humor toe en je hebt de bijzondere korte film A KISS. Gisteren ging de film in première op het Cinekid Festival.
placeholder

Abdi, de hoofdrolspeler wordt verliefd op Leyli en wil zijn eerste kus bij haar halen voordat hij moet verhuizen naar een ander asielzoekerscentrum. De film is luchtig, grappig en vol avontuur. Op de achtergrond is wel een vleug zichtbaar van de problematiek die het met zich meebrengt om op een AZC te leven. De hoofdrolspelers van de film zijn geworven tijdens workshops die gegeven werden aan kinderen wonend in asielzoekerscentra in Winterswijk, Arnhem, Zutphen en Nijmegen. Voor de jonge hoofdrolspelers was de première een spannend moment. Ook zij zagen de film voor het eerst. Hoofdrolspeler Omar Alwan was na afloop van de film trots. ‘Ik vind het heel bijzonder om mezelf zo terug te zien, ook wel gek want het is al een tijd geleden opgenomen.’ Het leukste van het maken van de film? ‘Dat wij kinderen onze mening mochten geven aan de regisseur, tijdens de opnames. Er werd echt naar ons geluisterd.’

Geduldige regisseurs

Ook hoofdrolspeelster Parmis Amini was enthousiast na het zien van de film. Zij vertelde hoe bijzonder het proces naar deze film toe was: ‘We volgden een aantal workshops waarin we allerlei oefeningen deden om te leren acteren. De regisseurs waren zo geduldig met ons, dit was heel fijn.’ Schrijver en acteur Saman Amini en regisseur Nima Mohaghegh begeleidden de tieners in dit project. Saman en Nima zijn zelf ook als kind naar Nederland gevlucht en deels in een AZC opgegroeid. Voor hen was het een bijzondere uitdaging om samen met kinderen zonder acteerervaring en een korte spanningsboog een film te maken.

Groot succes

A KISS is een productie van Black Sheep Can Fly. De film is nu al een groot succes: geselecteerd voor de competitie van de Gouden Kalf, en vier keer op het Nederlands Film Festival vertoond. Ook is de film in de race voor de Beste Nederlandse Korte Film Competitie bij het Cinekid festival. Vluchtelingenwerk Oost Nederland zet A KISS op scholen weg, zodat zoveel mogelijk leerlingen de film te zien krijgen. Black Sheep Can Fly wil een realistisch beeld neerzetten van het leven in een asielzoekerscentrum. Zo willen ze bijdragen aan een beter begrip over en weer tussen asielzoekers enerzijds en de Nederlandse samenleving anderzijds.