Gemeenten & Professionals, 21 augustus 2019

Conducteur Mohamed Ali is heel hard op weg

Maandag was zijn eerste werkdag als conducteur bij de Rotterdamse Electrische Tram N.V. (RET). Mohamed Ali hees zich in zijn nieuwe werkkloffie. En poseerde. Geduldig en trots.
placeholder

Mohamed (50) vluchtte in 2015 vanuit Syrië naar Nederland. Sinds augustus 2016 woont hij samen met zijn vrouw en drie kinderen in Rotterdam. De Ali’s gingen hard aan de slag met de taal, met participeren, integreren en inburgeren. Mohamed gaf aan het liefst zo snel mogelijk weer actief te willen zijn in zijn oude beroep van treinmachinist.
Hij kwam terecht in ons Rotterdamse project ‘GRIP op werk’. In het project werken VluchtelingenWerk Rotterdam en De Talentenpool samen met de gemeente. Bij 'GRIP op werk' begeleiden we vluchtelingen met een uitkering richting een geschikte opleiding of meteen een passende werkervaringsplek.

Arbeidscoach

Mohamed werd in het project gekoppeld aan arbeidscoach Marion Plugge, vrijwilliger van VluchtelingenWerk Rotterdam. De eerste halte was bij technisch detacheringsbureau Staytec. Op die werkervaringsplek kon hij even ‘snuffelen’ aan het reilen en zeilen op de Nederlandse werkvloer, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en zijn taal verbeteren.
Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het werken in de techniek was leuk en de opgedane ervaring bij Staytec heel nuttig… Maar het openbaar vervoer, treinen en trams: dat is de passie van de Syriër. De stap om meteen aan de slag te gaan als machinist bleek lastig - zo vonden mohamed en arbeidscoach Marion uit. En dus werd gekozen voor een tussenstap. En dus trok hij maandag voor het eerst zijn nieuwe conducteurskloffie aan voor een interne opleiding bij het RET. Over drie weken ligt er voor hem een jaarcontract klaar.

Volgende halte?

Misschien is de volgende halte toch een baan als machinist. Wie weet? ‘Dit is in ieder geval een mooie opstap’, zegt Lotte Trienekens, projectleider van GRIP. ‘Als dit werk als conducteur me bevalt dan blijf ik het doen tot aan mijn pensioen’, zegt Mohamed. Trots en glunderend. Dankbaar voor de kansen die Staytec, RET, GRIP en arbeidscoach Marion hem boden.

 

Lees hier meer over GRIP en over wat jij kunt betekenen!