Creatief 'corona-proof' inburgeren
Eva Gelting, teamleider van onze inburgeringslocaties in Vlaardingen, Westland en Schiedam is trots op haar ploeg. ‘Onze docenten zijn in deze corona-crisis in het diepe gegooid en gelijk begonnen met online lesgeven. Ze hebben in korte tijd leuke lesmethodes en oefeningen bedacht.’
Leren op afstand is een uitdaging, erkent de teamleider. Vooral voor de analfabete cursisten die moeilijk kunnen omgaan met digitale leermiddelen. Docenten zitten uren aan de telefoon om die cursisten te instrueren, stimuleren en motiveren. Alles wordt uit de kast gehaald.
Hoe verspreid je lesmateriaal onder cursisten die geen laptop hebben? En zonder de hele dag in de auto te zitten? Docent Jeanet heeft in Naaldwijk een 'drive-in' gecreëerd. Zij plaatst huiswerkpakketjes in de fietsenrekken bij de leslocaties. Die kunnen worden opgehaald. En voor de Pasen een pakket inclusief Paaskoekjes. Eva: ‘Het was op die afhaalmomenten leuk om te zien en horen hoe de cursisten en de docent elkaar missen.’
Beeldbellen vanuit Marokko
Onze taalcoaches kunnen dan misschien niet meer live de taal oefenen, maar ze verdwijnen zeker niet uit beeld. Sterker nog: met beeldbellen kun je ook woordjes leren. Cursiste Samira zit door de lockdown vast in Marokko, maar levert haar huiswerk (een rap met Nederlandse woordjes) keurig op tijd via whats-app in.
Een andere taalcoach zag van een afstandje dat een analfabete moeder niet in staat was haar kinderen online te helpen met huiswerk. Zij regelde dat de kinderen nu toch naar school kunnen. ‘Ik ben oprecht trots op alle initiatieven, hoe er wordt gewerkt, hoe we contact houden en zo in die soms kwetsbare gezinnen toch een vinger aan de pols hebben’, aldus teamleider Eva Gelting.