Gemeenten & Professionals, 15 april 2019

‘Dit werk zet mij met beide benen op de grond’

In Leidschendam - Voorburg, Voorschoten en Wassenaar wordt er hard gewerkt om vluchtelingen aan het werk te helpen. Binnenkort start VluchtelingenWerk een nieuw VIP-traject. Vijftien vluchtelingen krijgen trainingen en worden voorbereid op de arbeidsmarkt. Voor dat project zijn we nog op  zoek naar vrijwillige arbeidscoaches. Wie komt ons helpen?
placeholder

Arbeidscoach Anne begeleidde onlangs de Syrische graananalist Saleh naar een baan. Ze zag van dichtbij wat dat met hem deed: ‘Het is niet alleen de impact van de baan. Iemand kan weer zelfstandig voor zijn gezin zorgen, en is niet meer afhankelijk van een uitkering. Dat geeft een gevoel van trots en eigenwaarde.’
De vrijwilligersfunctie levert Anne ook wat op, zo zegt ze zelf:  ‘Als ik mij verplaats in Saleh, hoe hij hier is gekomen met zijn gezin: ontworteld uit je dagelijks leven en je werk en nu in een land waar je de taal niet spreekt. Helemaal opnieuw moeten beginnen. Dat vind ik heel erg bewonderenswaardig. Ik vraag me wel eens af, hoe zou ik dat doen? Dit werk zet mij weer even met beide benen op de grond.’
VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren) is een project van VluchtelingenWerk Nederland, dit keer uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar.

Realistisch

De deelnemers houden zich tijdens het project bezig met thema’s als: wat wil ik graag, wat kan ik goed en welk werk past bij mij én is realistisch? Tijdens de training  maken ze een CV, oefenen ze sollicitatiegesprekken, krijgen ze goed inzicht in hun competenties en op de kansen op werk in de regio. Tijdens het traject zijn de VIP’pers gekoppeld aan vrijwillig arbeidscoaches.
Als arbeidscoach begeleid en ondersteun je - in een paar uur per week - vluchtelingen bij het vinden en behouden van passend vrijwilligerswerk, betaald werk, stage of een opleiding. Je legt contacten met werkgevers en opleidingsinstituten en helpt hen bij het opzetten of uitbreiden van een (sociaal) netwerk.

Lees hier meer over de functie vrijwillig arbeidscoach: https://www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/vacatures/arbeidscoach

In het najaar van 2018 werd in Leidschendam - Voorburg ook een VIP-traject afgerond. Lees hier meer over de slotbijeenkomst van dat traject:
https://www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/vip-helpt-bij-de-eerste-stappen-richting-werk-en-verder