Gemeenten & Professionals, 7 mei 2019

Dodenherdenking 2019 in Schiedam

Op zaterdag 4 mei stonden we samen met een groep statushouders naast het monument van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, bij de Kop van de Plantage in Schiedam. Drie  statushouders en een vrijwilliger van VluchtelingenWerk Schiedam legden een krans. We waren een van de organisaties uit de stad die aan de kranslegging meededen.
placeholder

Voor bijna iedereen in onze groep was dit hun eerste Dodenherdenking. De emotie van de bijeenkomst  was bij iedereen voelbaar. Op hun moment liepen de twee meisjes en de twee jongens, met het bloemstuk in de handen, het korte pad naar het monument, legden de bloemen op de grond tussen de andere kransen en stonden enkele seconden stil. Daarna liepen ze terug naar de groep, waar ze ontvangen werden met een zachte aanraking op de schouder. Als een teken van begrip, van steun, van 'ja, we herdenken ook onze eigen doden'.
Bij het maken van de groepsfoto werd burgemeester Cor Lamers uitgenodigd. Hij schudde handen, praatte met een ieder en poseerde geduldig. 

De Schiedamse statushouders vonden ook dat eervol en mooi, na een heftige herdenking. Ze maken deel uit van de stad, van ook 'hun' Schiedam.