Gemeenten & Professionals, 21 oktober 2017

'Duw vluchtelingen niet in hokjes, plak geen etiketjes'

VluchtelingenWerk Den Haag en het Nederlandse kledingmerk aeuoeu (‘unpronounceably good’) slaan de handen ineen voor de campagne ‘Don’t let others decide’. In de campagne laten ze de kracht van vluchtelingen zien en vragen ze de Nederlandse bevolking op vooroordelen te laten varen en geen etiketjes te plakken.
placeholder

Zaterdagmiddag 21 oktober was de aftrap van de campagne met een fotoshoot. Zes Haagse vluchtelingen poseerden in de chique winkelstraat De Passage. In die fotosessie kwam de kracht van de ambitieuze nieuwkomers goed tot uiting. ‘Ondanks alle voor ons ondenkbare ellende die zij hebben doorgemaakt, zijn zij student, kapper, violist of tandartsassistente. Met hun kracht, passie en energie bieden zij weerstand aan de grillen van de maatschappij’, aldus Kees Smeets, één van de oprichters van het kledingmerk.

Vrijwilliger

Smeets was enige tijd als vrijwilliger taalcoach bij VluchtelingenWerk. Die tijd inspireerde de jonge ondernemer voor dit project contact met de vluchtelingenorganisatie te zoeken. “We wilden iets moois doen. Met een mooie, warme organisatie, in plaats van met de gebruikelijke commerciële partners’, aldus Smeets.

Mensen met kwaliteiten

‘We hebben intern een oproepje geplaatst’, vertelt Nike Ayinla, die het project namens VluchtelingenWerk begeleidt. ‘Deze nieuwkomers zijn erg enthousiast over het project en willen heel graag hun dromen delen met Nederland. Met dit project rekenen we af met het wat abstracte begrip ‘vluchtelingen’. Dit zijn mensen met kwaliteiten die ze graag willen laten zien’, aldus Ayinla.
Het kledingmerk aeuoeu is opgericht in juni 2016, als protest tegen de labels en logo’s van veel te dure kledingmerken. Die logo’s staan volgens de oprichters tegenwoordig niet meer gelijk aan kwaliteit, maar aan buitensporige prijzen. En in de beeldvorming hoor je er niet bij als je niet meedoet. Ook daar geldt volgens Smeets: Don’t let others decide.

Inclusieve samenleving

Het kledingmerk verzet zich tegen labels en etiketjes plakken. Boordeel niet op wat anderen misschien dragen of zeggen, maar op kwaliteit. Niet alleen wat betreft de kleding, aeuoeu waarschuwt er ook voor dat in Nederland mensen op basis van vooroordelen in hokjes worden geduwd en weggezet. Net als VluchtelingenWerk pleit medeoprichter Smeets voor een inclusieve samenleving: een Nederland dat zich open stelt voor iedereen, dat welkom heet, onbevooroordeeld.