Een droom is uitgekomen: Melanya is eigen baas
Donderdag 17 mei vond de opening plaats van Melanya Wedding & Cake aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam. Melanya maakte deel uit van het pilotproject EigenBaas in Rotterdam. Het pilotproject bestaat uit een samenwerking tussen Qredits, de gemeente Rotterdam, het Albeda College en VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland. Het doel is statushouders te helpen bij het ontwikkelen van een ondernemingsplan en het starten van een eigen bedrijf.
Qredits helpt ondernemers bij het succesvol starten van hun bedrijf. Ze bieden coaching, kennis en verstrekken bedrijfskredieten. Directeur Elwin Groenevelt wilde al lange tijd iets doen voor statushouders, maar wist niet precies wat. Toen hij in gesprek raakte met Romke van der Steeg, arbeidscoach bij VluchtelingenWerk, besloten ze echt iets te gaan doen. Albeda College Rotterdam zorgde voor de faciliteiten, de gemeente voor dertien gemotiveerde, ondernemende deelnemers. De eerste EigenBaas Avondschool was een feit.
Persoonlijke coach
In een traject van 20 weken kregen deelnemers les in alle facetten van het ondernemersplan aangevuld met extra gastlessen uit de praktijk over belangrijke onderwerpen zoals de belastingwetgeving, verzekeringen, financieren, persoonlijke effectiviteit en het gebruik van social media. Ook kreeg elke deelnemer een persoonlijke coach die hem of haar ondersteunde.
Melanya’s coach Romke van der Steeg heeft van 2012 tot 2016 als arbeidscoach gewerkt bij VluchtelingenWerk. Hij merkte dat mensen niet meer kwamen opdagen als ze eenmaal doorhadden dat hij geen banen voor hen had. ‘Mensen kwamen niet. Het werkte gewoon niet. Ik vond dat het anders moest. Veel mensen praten erover, maar Elwin en ik besloten het gewoon te proberen.’ Hoewel Melanya Wedding & Cake inmiddels is geopend, blijft Romke haar ondersteunen zolang het nodig is.
Ingewikkeld land
De opening van Melanya Wedding & Cake kende veel speeches. Ook Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland was aanwezig. ‘Nederland is een ingewikkeld land, met veel regels, bureaucratie en papier. Als oud-directeur Economische Zaken van de gemeente Amsterdam weet ik hoeveel talent, passie en doorzettingsvermogen nieuwe Nederlanders met zich meebrengen’.
De feestelijke bijeenkomst werd uiteindelijk afgesloten met een speech van Melanya zelf. ‘Het is echt een familiebedrijf. Ik wil mijn man Abo bedanken voor alles wat hij achter de schermen doet, maar ook mijn kinderen die hier in het weekeinde nog hebben schoongemaakt.’
Op de vraag wat Abo het moeilijkst vond aan het ondernemerschap in Nederland antwoordde hij: ‘Het leven is moeilijk… Moeilijkheden kom je overal tegen. Het is de kunst om er voor te gaan als je echt je doel wil bereiken.’
Dromen waargemaakt
Melanya Simonyan en Abo Hovanisjan hebben laten zien dat het echt kan. Ook als migrant in Nederland lukt het om je dromen waar te maken. Ook vier andere deelnemers aan de pilot zijn inmiddels hun bedrijf gestart, vaak nog begeleid door hun persoonlijke coaches.
Inmiddels is EigenBaas 2 gestart. Hopelijk volgen er snel nog meer succesverhalen.