Gemeenten & Professionals, 12 september 2014

Een thuis voor uitgenodigde vluchtelingen in Hoeksche Waard, Gorinchem en Papendrecht

Jaarlijks ontvluchten vele duizenden mensen hun land om te ontkomen aan oorlog, geweld of vervolging. Wereldwijd verblijven er ruim elf miljoen vluchtelingen in een ander land dan hun geboorteland. Slechts een heel klein deel komt terecht in Europa; veruit het grootste deel van de vluchtelingen wordt opgevangen in de regio. Veel vluchtelingen komen terecht in een vluchtelingenkamp van de UNHCR (vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties).

Uitgenodigd door Nederland

De UNHCR probeert voor al deze vluchtelingen een duurzame oplossing te vinden. Sommigen kunnen na verloop van tijd weer veilig terugkeren naar het land van herkomst. Anderen lukt het een zelfstandig bestaan op te bouwen in het land waar zij verblijven. Voor velen is echter geen van beide vooruitzichten weggelegd: het herkomstland blijft onstabiel en het integreren in het land van verblijf is niet toegestaan. Een lang verblijf in een vluchtelingenkamp ligt dan in het verschiet.
Een deel van deze vluchtelingen kan door de UNHCR worden voordragen om hervestigd te worden in een ander land. Hervestiging betekent dat geselecteerde vluchtelingen in een ander, veilig land gaan wonen, op uitnodiging van dat land. Ook de Nederlandse overheid nodigt ieder jaar een aantal vluchtelingen uit om zich hier te hervestigen.

Help mee in onze regio

De komende maanden worden in de Hoeksche Waard, Gorinchem en Papendrecht groepen uitgenodigde vluchtelingen gevestigd. VluchtelingenWerk heeft de taak hun huizen in te richten, veel praktische zaken te regelen en hen te begeleiden. Omdat we relatief veel vluchtelingen in korte tijd huisvesten, is er in een korte periode veel werk te doen.    
We zoeken daarom vrijwilligers die een periode van ongeveer twee tot drie maanden mee willen helpen bij praktische zaken (klussen, boodschappen doen, inrichten van woningen) of de begeleiding van de vluchtelingen.

Informatie en aanmelden

Wilt u meehelpen om de vluchtelingen zich thuis te laten voelen? En bent u de komende twee tot drie maanden een aantal dagen per week beschikbaar? Meld u dan aan!

Voor meer informatie of om u aan te melden, kunt u contact opnemen met:

Hoeksche Waard, Arie Verweij, averweij@vwzuidvleugel.nl
Gorinchem, Alex Groen, agroen@vwzuidvleugel.nl
Papendrecht, Hicham Zaezai, hzaezai@vwzuidvleugel.nl