Gemeenten & Professionals, 1 maart 2016

Een warm welkom voor de verkoper aan de deur - Column Linda Bruins Slot

Naar de Burger King gaan is misschien de beste manier om in record tijd een echte Nederlander te worden: een snelle vette hap en geen cent teveel betaald. Toch blijkt inburgeren in ons kikkerlandje veel ingewikkelder te zijn, zeker voor mensen die ondertussen ook nog worstelen met allerlei trauma's en gemis van familie. Wat ís inburgeren eigenlijk?
placeholder

Enkele betekenissen:

  1. De manier waarop mensen zich aanpassen aan een nieuwe omgeving, vooral met betrekking tot nieuwkomers in de samenleving,
  2. Integreren,
  3. Wennen,  of
  4. Opgenomen worden in een taal gemeenschap.

Mooie betekenissen.´Aanpassen´ en ´Integreren´ is zoiets als ´de dingen doen zoals het blijkbaar wordt gedaan door DE Nederlander, zo heurt het.´´Wennen´ heeft meer iets in zich van: ´tjonge, dat is vreemd, zeg, dat doen wij heel anders, moet er even aan wennen.´ Iets kritischer op het nieuwe gebruik zeg maar. Mooi verschil vind ik dat. En dan 'Opgenomen worden': er wordt ook een beetje actie gevraagd van de ontvangende cultuur. Geven en nemen zeg maar.

De inburgeringstest gaat vooral uit van aanpassen,  aan DE manier waarop WIJ Nederlanders allemaal leven. En dat valt warempel nog niet mee.
Zo moet je weten hoe je voortuin eruit moet zien (wel of niet met fiets, winkelwagentje, kinderspeelgoed en lege bierflesjes), wanneer je op bezoek mag bij het pasgeboren kindje van je groetende buren en vanuit welke kolonie nootmuskaat naar Nederland is gekomen. Ik haal zelf maar amper een voldoende. Een interessante lijst aan voorschriften die we misschien allemaal zouden moeten kennen, wat een fijne maatschappij zouden we dan hebben.

De vier grootste hobbels bij het aanpassen aan onze geweldige samenleving blijven echter toch de taal, het weer, fietsen en de Nuon. Oké, dat laatste moet ik uitleggen.

Met handen en voeten probeert een Syrische vrouw duidelijk te maken aan de contractverkoper bij de voordeur dat zij er geen verstand van heeft en dat haar man niet thuis is. Morgen mag hij terugkomen, maar hij mag ook wel even gezellig binnen komen?
Dat hoeft niet hoor, vertelt de vrijwilliger haar even later. ´Oh nee´, vraagt de vrouw verbaasd? Gister waren er blijkbaar ook al twee Electrabelmevrouwtjes en die mochten ook binnen komen en zelfs mee eten! Verbijsterd helpt de vrijwilliger haar inburgeren: de volgende keer zo snel mogelijk afwimpelen en de deur dicht doen. Nee is nee, en ze komen echt niet voor de gezelligheid. De Syrische vrouw begrijpt daar niets van. Gastvrijheid en eten, dat hoort toch zo? Hilarisch! Al zou ik wel kunnen wennen aan het vele lekkere eten dat zij een ieder wel wil voorschotelen.

Ondanks onze vreemde gewoonten en regels vinden de nieuwe burgers DE Nederlanders heel aardige warme mensen. Ongelooflijk hè. Maar het wordt zo vaak gezegd dat het wel waar zal zijn. Wel heel fijn natuurlijk, in zo´n nat koud land. Misschien kan de afsluiting van de inburgeringcursus een keer plaatsvinden in de Burger King.