Gemeenten & Professionals, 1 mei 2019

EigenBaas 'levert' negen nieuwe ondernemers

Adel droomt ervan een restaurant te beginnen, Wisam opent liever vandaag dan morgen zijn garage en Mohamad hoopt heel snel zijn uitkering te kunnen stopzetten en met zijn eigen klusbedrijf van start te gaan. Het Rotterdamse project EigenBaas heeft - voor de derde keer alweer - een groep statushouders geholpen bij het ontwikkelen van een ondernemersplan.
placeholder

Negen deelnemers presenteerden dinsdag hun plannen. Daarmee kwam een einde aan een intensief traject, aangeboden door de RBZ-gemeente Rotterdam, VluchtelingenWerk en Qredits Microfinanciering Nederland.

In een traject van 10 weken kregen deelnemers - begeleid door een persoonlijke coach van VluchtelingenWerk -  les in alle facetten van het ondernemerschap, aangevuld met extra gastlessen uit de praktijk over belangrijke onderwerpen zoals de belastingwetgeving, verzekeringen, financieren, persoonlijke effectiviteit en het gebruik van social media.

Enkele kandidaten kwamen met heel veel bagage als vluchteling naar Nederland. Neem Mahmoud Halima, die in Syrië vijftien jaar handelaar in tweedehands medische apparatuur was. Dat wil hij hier ook gaan doen. Dankzij EigenBaas heeft hij nu de do’s en don'ts van Nederlandse ondernemers geleerd. Hij weet wat hem te wachten staat. De vervolgstap is dat - nu de theoretische basis is gelegd - onze coaches met de deelnemers praktisch aan de slag gaan om hun bedrijf ook echt te laten starten.

EigenBaas is inmiddels een gebleken succes. De vierde groep gaat waarschijnlijk in september/oktober van start.