Gemeenten & Professionals, 22 mei 2018

Eritreeër Sirak is ambitieus maar worstelt nog wat met regeltjes

Een jaar geleden kwam de Eritrese Sirak (18) in zijn eentje naar Nederland. Zijn ouders, zusjes en broertje moest hij achterlaten in Eritrea. ‘Ik wacht nu tot zij hierheen kunnen komen.’
placeholder

Onlangs is zijn verzoek tot gezinshereniging ingewilligd! In de tussentijd heeft Sirak keihard gewerkt om een leven in Nederland op te bouwen. Hij gaat naar school en volgt daar lessen Nederlands, Engels en wiskunde. Studeren gaat Sirak erg goed af. ‘Volgend jaar mag ik waarschijnlijk naar de havo of het vwo. Ik hoop ontzettend dat dat lukt!’
Sirak is ontzettend leergierig. Hij spreek al een aardig woordje Nederlands en is ontzettend ambitieus. ‘Het liefst zou ik later advocaat worden. Dat zal wel heel lastig worden, maar als ik word toegelaten tot de havo of het vwo, ben ik in ieder geval een stap dichterbij.’

50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen

Sirak is één van de ongeveer 50 alleenstaande vluchtelingen die VluchtelingenWerk Zoetermeer begeleidt. Deze vluchtelingen waren nog minderjarig toen zij in hun eentje in Nederland aankwamen. Het is een kwetsbare groep jongeren. Zodra zij 18 jaar zijn, wordt verwacht dat ze in Nederland een leven opbouwen en een plekje in de samenleving vinden, zonder dat zij op iemand terug kunnen vallen.
Naast dat zij alleen in een vreemd land zijn, heeft deze groep jongeren vaak te maken met verliesverwerking en heftige trauma’s. Ze maken zich zorgen om hun families die vaak nog aan de andere kant van de wereld in een onveilig gebied zitten. VluchtelingenWerk Zoetermeer doet zijn uiterste best om deze jongeren zo goed mogelijk te begeleiden.

Zoveel regels

Ook Sirak wordt in Nederland bijgestaan door een vrijwillige begeleider. Die helpt hem met praktische zaken of met de wet- en regelgeving in Nederland.
Sirak: ‘Mijn begeleider is enorm belangrijk! Er zijn hier zoveel regels, die weet ik helemaal niet. Iemand die uitlegt hoe de regels werken en wat je bijvoorbeeld moet doen om een zorgverzekering aan te vragen, is dan zo fijn. Ook is het belangrijk iemand te hebben die je op bepaalde momenten kan verbeteren en kan motiveren om goed je best te doen.’

Help vluchtelingen zoals Sirak

Begeleiders van de jonge vluchtelingen bieden hen hulp met administratieve of juist praktische zaken. Zo zal een vrijwilliger helpen met verhuizen, een luisterend oor bieden of helpen met het opstellen van een CV.
Er zijn al veel vrijwilligers die vluchtelingen zoals Sirak enorm helpen, maar er zijn er nog lang niet genoeg! Daarom is VluchtelingenWerk Zoetermeer op zoek naar nog meer vrijwilligers.

Wil jij:

  • een bijzondere band opbouwen met een vluchteling?
  • iemand enorme stappen in zijn leven zien maken door jouw hulp?
  • gebruik maken van het uitgebreide cursus- en scholingsaanbod van VluchtelingenWerk?
  • een mooie ervaring aan je CV kunnen toevoegen?

Mail dan direct naar mbakker@vluchtelingenwerk.nl of bel naar 0622478103 om je aan te melden als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Zoetermeer en help vluchtelingen zoals Sirak!