Gemeenten & Professionals, 21 september 2018

Expositie van over de grens

Opening expositie in Culemborg van Mohammed Aglah en Taer Hufada. Culemborgers komen overal vandaan. Sommigen trokken honderden jaren geleden de stad in, anderen kwamen tientallen jaren terug en er zijn nieuwe stadgenoten van het laatste jaar. Ook de kunsten profiteren van deze veelkleurigheid.
placeholder

In het kader van het Barbara-festival opende wethouder Simon Buwalda in de Oud-Katholieke Kerk een expositie van Culemborgse kunstenaars die hun opleiding ver van Nederland kregen. Taer Hudafa woont nog maar kort in de Lekstad. Hij kreeg zijn schildersopleiding in Syrië en was daar ook werkzaam als beeldend kunstenaar en docent. Nu laat hij aan de Varkensmarkt schilderijen zien van heel verschillende aard: portretten, religieuze voorstellingen en landschappen. Mohammed Aglah is al langer hier. Zijn wortels liggen in Irak en naast het schilderwerk is fotografie zijn specialiteit. Zijn kunstwerken zijn een fascinerend mengsel van beide technieken.

De opening werd feestelijk opgeluisterd door balalaikaspeler Mohamad Anhasan. Muziek met een Syrische achtergrond. Zijn liederen van weemoed en liefde passen uitstekend tussen de schilderijen van de kunstenaars die Culemborg als een vrijstad ervaren.