Gemeenten & Professionals, 9 maart 2020

Fietslessen voor statushouders

In Heumen/Malden heeft VluchtelingenWerk samen met de gemeente fietslessen verzorgd voor statushouders. Want veel statushouders komen uit gebieden waar de fiets geen gebruikelijk  vervoermiddel is.  Terwijl in het vlakke Nederland het een ideaal vervoermiddel is om kleine afstanden goedkoop te overbruggen.
placeholder

De door VluchtelingenWerk en de gemeente opgezette kennismaking met /opleiding tot veilig fietsen voor beginners bestonden uit een tiental wekelijkse bijeenkomsten waar aandacht geschonken werdt aan verkeersregels, techniek van de fiets zelf (verlichting en zo) en oefeningen in de praktijk – eerst op een afgesloten veilig terrein, later gevolgd door begeleid fietsen in de drukke verkeerswereld, zowel overdag als ’s avonds.

De statushouders die de eerste tien lessen gevolgd hebben zijn inmiddels bijna ‘verkeersklaar’, dat wil zeggen dat ze het avontuur van er zelf met de fiets op uit gaan bijna onder de knie hebben. Er moet nog wel een aantal middagen op de weg geoefend worden onder leiding van een vijftal enthousiaste vrijwilligers om de omgeving te leren kennen. Daarna kunnen ze er zelfstandig op uit.